/ ilustracija - PHOTO BY MEG JERRARD ON UNSPLASH
18/05/2023 u 09:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Protest Turske zbog pretresa stanova novinara u Frankfurtu

Tužioci i policija u Darmštatu su saopštili da su stanovi dva novinara u Merfelden-Valdorfu, južno od Frankfurta, pretražena zbog sumnje na "kompromitujuće širenje ličnih podataka"

Njemačka policija je pretresla kuće dva novinara koji rade za jedan turski medij, što je izazvalo oštar protest Ministarstva spoljnih poslova Turske. Iz Ankare je saopšteno da je njemački ambasador u glavnom gradu Turske pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova.

Tužioci i policija u Darmštatu su saopštili da su stanovi dva novinara u Merfelden-Valdorfu, južno od Frankfurta, pretražena zbog sumnje na "kompromitujuće širenje ličnih podataka".

U saopštenju se ne precizira šta se pod time podrazumijeva, prenose agencije. Navedeno je da su prilikom pretresa zaplijenjeni mediji za pohranjivanje podataka i drugi dokazi, a da su novinari pušteni. Njemačke vlasti nisu identifikovale novinare i objavile druge detalje o ovom slučaju.

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da neopravdano zadržavanje predstavnika frankfurtskog biroa dnevnika Sabah predstavlja "akt zlostavljanja i uznemiravanja turskih medija".

Kako tvrdi Ankara, novinari su se našli na meti njemačkih vlasti kao žrtve "lažnih optužbi" koje je izneo pripadnik jedne mreže povezane sa turskim teologom Fetulahom Gulenom, nastanjenim u SAD, zato što su ovi novinari izvještavali o njegovim aktivnostima u Njemačkoj.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 14:09