Почео извоз жита из Украјине / -нет нет
13/06/2022 u 22:25 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Први брод са украјинским кукурузом стигао у Шпанију

Украјински предсједник Владимир Зеленски рекао је да Кијев тренутно извози два милиона тона житарица возом сваког мјесеца али то је много мање од оног колико је извозила прије почетка рата преко лука,

Први брод са 18.000 тона украјинског кукуруза стигао је у понедјељак у Шпанију, пошто је, према наводима шпанског пољопривредног савеза, први пут терет ишао преко Балтичког мора да би избјегао руску блокаду.

Брод „Апила”, који пловио под финском заставом стигао је у Короњу, у Галицији на сјеверозападу Шпаније гдје треба да истовари кукуруз намијењен за прехрану животиња.

Према галицијском удружењу произвођача хране за животиње Агафац, којој је упућена наруџбина, кукуруз је пребачен из Украјине ка Румунији и Пољској камионима прије него што је стигао у пољску луку Свиноујшче на Балтичком мору.

Затим је брод стао у њемачку луку Брунсбител сјеверозападно од Хамбурга прије него што је дошао до шпанске обале.

„Ово је прво слање житарица новом поморском рутом отвореном у Балтику да би се заобушла блокада коју руска морнарица држи у украјинским лукама на Црном мору од почетка рата”, навела је шпанска фирма Агфац.

Када је почела руска инвазија Украјине 24. фебруара блокиран је извоз житарица и ђубрива, претећи кризом хране у бројним земљама пре свега афричким и блискоисточним.

Украјински предсједник Володимир Зеленски рекао је да Кијев тренутно извози два милиона тона житарица возом сваког мјесеца али то је много мање од оног колико је извозила прије почетка рата преко лука, посебно из Одесе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
11. jun 2024 23:24