/ ilustracija foto - EPCG
27/04/2023 u 14:46 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Prvi put: Najviše struje u EU proizvedeno iz obnovljivih izvora

Značajno smanjenje potražnje od sedam odsto dovelo do pada proizvodnje fosilnih goriva za 12 odsto u odnosu na prethodnu zimu

Nova analiza energetskog istraživačkog centra Ember otkriva da su obnovljivi izvori energije zimus proizveli više električne energije u Evropskoj uniji nego fosilna goriva po prvi put uprkos kriznim uslovima.

Značajno smanjenje potražnje od sedam odsto dovelo do pada proizvodnje fosilnih goriva za 12 odsto u odnosu na prethodnu zimu. Obnovljivi izvori su proizveli 40 odsto električne energije u EU tokom zimskog perioda (oktobar 2022 – mart 2023), a fosilna goriva na 37 odsto.

Proizvodnja uglja i gasa smanjena je u odnosu na prethodnu zimu. Energija uglja je pala za 11 odsto to jest 27 teravat časova (TWh), a gasa za 13 odsto (-38 TWh), suprotno strahovima da bi se zemlje EU mogle okrenuti proizvodnji uglja pošto je EU krenula da prekine veze sa ruskim gasom.

Ovaj pad u fosilnim gorivima bio je velikim dijelom posledica pada potražnje za električnom energijom u EU od sedam odsto odnoso 94 teravat časova, pošto su cijene fosilnih goriva ostale visoke. Proizvodnja uglja i gasa bi dodatno opala da nije bilo produženih prekida u nuklearnoj floti Francuske.

U 15 od 18 preostalih zemalja Eevropske unije smanjena je je proizvodnju uglja tokom zime. Najveće zemlje uglja u EU, Poljska i Njemačka, ove zime su činile 70 odsto smanjenja potrošnje uglja u EU sa padovima od 4 TWh i 9 TWh, prenosi N1.

Ugalj je dostigao novi minimum u poljskom miksu električne energije u februaru 2023. godine, pavši po prvi put ispod dvije trećine proizvodnje. Portugal je zabilježio najveći pad proizvodnje uglja u procentima pošto je ta zemlja ugasila jedinu preostalu elektranu na ugalj u zimu 2021.

Široko rasprostranjeno smanjenje potražnje za električnom energijom u EU štedi struju u vrijednosti od 12 milijardi eura tokom zime.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 07:31