/ FOTO YOUTUBE ILUSTRACIJA
01/10/2022 u 14:39 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pušten gasni interkonektor između Bugarske i Grčke

Gasovod će prenositi gas iz Azerbejdžana preko Trans-jadranskog gasovoda i iz drugih izvora preko planiranog terminala za tečni prirodni gas u Aleksandropolisu na sjeveru Grčke

Gasni interkonektor između Bugarske i Grčke, dužine 182 kilometra, pušten je danas u rad i biće značajan za obje zemlje i čitav region.

Gasovod će prenositi gas iz Azerbejdžana preko Trans-jadranskog gasovoda (TAP) i iz drugih izvora preko planiranog terminala za tečni prirodni gas u Aleksandropolisu na sjeveru Grčke.

Radovi na izgradnji novog gasovoda između Bugarske i Grčke završeni su polovinom jula. Gasovod će do Bugarske dopremati gas iz Azerbejdžana, a danas počinju prve komercijalne isporuke, prenosi Tanjug.

Gasovod dužine 182 kilometara, od čega 151 kilometar u Bugarskoj i 31 kilometar u Grčkoj, proteže se od sjeveroistočnog grčkog grada Komotinija do Stare Zagore u centralnoj Bugarskoj.

Gasovod, kako je ranije najavljeno, počinje da radi sa kapacitetom od tri milijarde kubika gasa godišnje i izgledima za povećanje na pet milijardi.

Inače, Grčka planira da postane energetski hab u regionu uz korišćenje fosilnih goriva iz Kaspijskog mora i jugoistočnog Sredozemlja i obnovljivu energiju iz Egipta, a gradi i terminal za tečni prirodni gas (LNG) u sjeveroistočnoj luci Aleksandropolis.

Rusija je krajem aprila obustavila isporuku gasa Bugarskoj, pošto nije htjela da ga plaća u rubljama.

Memorandum o razumijevanju za projekat gasnog interkonektora između Bugarske i Grčke potpisan je 2009. godine, a zajednička kompanija ICGB registrovana je 2011. Na početku realizacije projekta bilo je najavljeno da će gasovod biti pušten u rad krajem 2014.

Južni gasni koridor je jedan od najveći gasnih projekata, čiji je dio TAP, kojim bi gas sa nalazišta u Kaspijskom jezeru, pred obalom Azerbajdžana preko Gruzije, Turske, Grčke i Albanije, trebalo preko Jadranskog mora da stiže do juga Italije.

Predsjednik tehničke vlade u Bugarskoj, Galeb Donev, rekao je da je otvaranje gasovoda veoma važan projekat za dvije zemlje i cio region, ali i Evropu, koji u ovoj situaciji diverzifikuje izvore snabdijevanja gasom.

"Naš zajednički napor je uspio i ovaj projekat je danas operativan. Novi gasovod ima kapacitet da zadovolji domaće potrebe", rekao je Donev.

Premijer Grčke, Kirjakos Micotakis, saopštio je da gasni interkonektor između Bugarske i Grčke osnažuje energetsku bezbjednost svih zemalja, kako na Balkanu, tako i na evropskom kontinentu u cjelini.

"Ovaj gasovod će dovesti prirodni gas iz Azerbejdžana u Bugarsku i oslobodiće nas stega ruskog gasa", rekao je Micotakis na ceremoniji povodom puštanja u rad interkonektora.

Predsjednica Evropske komisije (EK), Ursula von der Leyen, poručila je na ceremoniji puštanja u rad gasnog interkonektora da danas počinje novo doba za Bugarsku i jugoistočnu Evropu i da novi gasovod mijenja pravila igre za Bugarsku i za energetsku bezbjednost u Evropi.

Ona je podsjetila da je projekat izgradnje tog interkonektora bio u razvoju više od deset godina i da je Bugarska 2009. godine pretrpjela tešku odluku da prekine sa dotokom gasa iz Ukrajine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 05:30