Ilustracija / - UNSPLASH
20/03/2024 u 23:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Racije u Bjelorusiji protiv aktivista koji hoće da osnuju „narodne ambasade“ u inostranstvu

Vlasti Bjelorusije izvršile su danas desetine racija na čijoj su meti lica osumnjičena za "ekstremističke" aktivnosti, a zbog učešća u opozicionim aktivnostima koje se tiču otvaranja "narodnih ambasada" u inostranstvu.

Režim autoritarnog predsjednika Aleksandra Lukašenka žestoko se razračunava sa opozicijom još od ogromnih protesta u zemlji 2020. godine na kojima je osporena njegova peta uzastopna pobjeda na predsjedničkim izborima, prenosi N1.rs.

Bjeloruski istražni komitet, koji se bavi kriminalističkim istragama, saopštio je da su njegovi agenti upali i pretresali stanove i kancelarije onih za koje smatraju da su umješani u „ekstremističke aktivnosti“.

Opozicija je najavila otvaranje „narodnih ambasada“ Belorusije u inostranstvu kako bi predstavljala svoje interese i kontrirala bjeloruskoj državnoj propagandi.

Otvaranje takvih ambasada najavljeno je u 24 zemlje, uključujući članice Evropske unije, Veliku Britaniju, Kanadu, Australiju i Brazil.

Kako su saopštili bjeloruski istražitelji, lica čije su prostorije pretresane osumnjičene su za pokušaj ustanovljavanja „pseudo-ambasada“ i vođenje „informativne kampanje sračunate na diskreditaciju“ te bivše sovjetske republike, ali i za ometanje kontakata beloruskih diplomata sa stranim zvaničnicima i javnim organizacijama, podrivajući time bezbjednost zemlje.

Prema navodima Istražnog komiteta, više od 100 Bjelorusa optuženih za učešće u ovakvim aktivnostima može biti optuženo i za „ekstremističke aktivnosti“ za koje im može biti izrečena konfiskacija imovine i zatvorska kazna u trajanju do sedam godina.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 18:49