/ Фото: ИГТВ
29/05/2021 u 13:57 h
Aleksandra BoškovićAleksandra Bošković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радован Караџић у затвору гдје су казне служили озлоглашене убице и гангстери

Лидер босанских Срба налази се на острву Вајт у Великој Британији, јављају британски медији

Некадашњи лидер босанских Срба Радован Kараџић, који је осуђен на доживотну казну затвора због геноцида и других ратних злочина, смјештен је у затвор на острву Вајт у Великој Британији, јављају британски медији.

Британски таблоид Дејли мејл подсјећа да су у истом затвору казне служили озлоглашени гангстери Роналд и Реџиналд Kреј и серијски убица Питер Сатклиф, познат под надимком „Јоркширски трбосјек“.

Локалне новине "Isle of Wight County Press" наводе да је овај затвор одабран због страха од осветничких напада на Kараџића, нарочито од стране „исламских терориста“, којима би био лака мета у обичном затвору.

У затвору познатом под ранијим именом Паркхурст та опасност је смањена, јер су остали осуђеници већином сексуални преступници, а 40 одсто њих старије је од 50 година.

Затвор на острву Вајт ради од 1863. године и некада је важио за један од најстрожих у земљи. Острво Вајт се налази у Ламаншу, свега неколико километара од Саутемптона на јужној обали Британије.

Kараџић се иначе жалио породици да живи у нездравим условима јер у затвору има азбеста, као и да су му ускраћена верска права.

Kараџићева ћерка Соња Јовичевић потврдила је за медије у Републици Српској да је њен отац сада у затвору у широј околини Саутемптона, мада није није навела тачан назив затвора.

Она сматра да је њен отац на југ Енглеске послат само како би се члановима породице отежало да га посјећују.

Механизам за међународне кривичне судове (ММKС) правоснажно је 2019. године осудио Kараџића на доживотни затвор, повећавајући тако казну од 40 година затвора на коју је осуђен у првостепеном поступку.

Проглашен је кривим за најтеже ратне злочине, укључујући геноцид у Сребреници, прогоне Бошњака и Хрвата на етничкој основи, терорисање становника Сарајева и узимање припадника мировних снага УН за таоце.

Он је након скривања које је потрајало дуже од десет година ухапшен у Србији 2008. године и одмах изручен суду у Хагу, а у притворској јединици тог суда био је све до ове недјеље.

Одлуком судије Kармела Ађијуса пребачен је у Велику Британију након што је влада те земље изразила спремност да он тамо служи остатак доживотне казне.

Ађијус је одбио приговоре Kараџићевих адвоката да ће му у Великој Британији бити угрожен живот јер у тамошњим затворима казне служи велики број муслимана и да би они према њему могли бити осветнички расположени.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 00:24