Ruski borbeni avion MiG-31 / - EPA
14/02/2023 u 16:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rumunija podigla MiG-ove zbog sumnjivog balona nad njenom teritorijom

Mediji prenose da su podignuta dva aviona MiG-21

Rumunska vojska je podigla dva aviona MiG-21 ratnog vazduhoplovstva kako bi presreli neidentifikovani leteći objekat na jugo-istoku Rumunije, objavilo je rumunsko Ministarstvo odbrane.

Rumunsko ratno vazduhoplovstvo je saopštilo da je sistem vazdušnog osmatranja rumunskih vazduhoplovnih snaga oko 12.30 otkrio mali vazdušni cilj, sa karakteristikama nalik na meteorološki balon, na nadmorskoj visini od oko 11.000 metara u nacionalnom vazdušnom prostoru, na jugoistoku Rumunije, javljaju rumunski mediji.

Mediji prenose da su podignuta dva aviona MiG-21.

-Posada dva aviona nije potvrdila prisustvo vazdušne mete, ni vizualno niti na radarima. Letjelice su bile u vazduhu oko 30 minuta, posle čega su se vratile u bazu. Rumunsko vazduhoplovstvo, u saradnji sa snagama NATO Alijanse, neprestano osmatra nacionalni vazdušni prostor i oblasti u blizini- navela je rumunska vojska.

Moldavija je ranije danas na kratko zatvorila svoj vazdušni prostor, a kako je naveo Eurokontrol, do zatvaranja je došlo zbog „bezbednosnih pitanja“.

Odluka o zatvaranju vazušnog prostora dolazi u vrijeme tenzija između bivše sovjetske republike i Rusije dok Moskva vodi rat u Ukrajini, koja dijeli granicu sa Moldavijom.

Predsjednica Moldavije optužila je u ponedjeljak Rusiju da planira nasilno rušenje vlasti u Moldaviji, uz pomoć unutrašnjih snaga, ali i stranaca iz Srbije, Crne Gore, Rusije i Bjelorusije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 02:49