/ - Ilustracija
06/12/2023 u 15:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rumunija proglasila epidemiju malih boginja

Trenutno ima oko 2.000 slučajeva širom zemlje, prijavljenih u 29 okruga

Ministarstvo zdravlja Rumunije proglasilo je epidemiju malih boginja u zemlji zbog alarmantnog porasta broja oboljelih, sa ciljem da se olakša vakcinacija djece.

Trenutno ima oko 2.000 slučajeva širom zemlje, prijavljenih u 29 okruga, prenio je "Romania džurnal".

Rumunsko Ministarstvo zdravlja je, kao odgovor na sve veći broj zaražene djece, proglasilo epidemiju malih boginja širom zemlje da bi se omogućila vakcinacija djece uzrasta od devet do 11 mjeseci i oporavak nevakcinisane djece ili djece koja su nepotpuno vakcinisana, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Ministarstvo zdravlja će, osim toga, sprovesti kampanju podizanja svijesti roditelja, u saradnji sa lekarima opšte prakse, kako bi se unaprijedilo pridržavanje programa vakcinacije.

Male boginje su zarazna bolest koja se lako širi, posebno među nevakcinisanom djecom, a u nekim slučajevima progresija bolesti može biti teška sa mogućim komplikacijama, upozoravaju nadležni iz Ministarstva zdravlja Rumunije.

U Rumuniji je prvom dozom vakcinisano 78 odsto, a drugom dozom 62 odsto djece koja ispunjavaju uslove, uz trend smanjenja koji traje više od jedne decenije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. februar 2024 07:34