/ Ilustracija - EPA
27/11/2023 u 12:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rusi zauzeli industrijsku zonu: Avdejevka se "vidi kao na dlanu"

Povrh svega, zona je od sjeverozapadnih kvartova Donjecka u pravoj liniji udaljena samo 6,5 kilometara, pa je taj sada ruski grad godinama granatiran

Jurišni odredi ruske vojske, uz podršku avijacije, višecjevnih raketnih bacača i artiljerije, preuzeli su, nakon višednevnih žestokih borbi, industrijsku zonu Avdejevke. Taj dio strateški važne Avdejevke, koju kijevski režim brani sa 13 brigada, dvostruko je važan - ističu ruski portali.

Prvo, zato što su Ukrajinci od te zone nakon 2014. napravili najmoćniju tvrđavu. I drugo, zato što se nalazi na mini-visoravni sa koje se Avdejevka "vidi kao na dlanu", prenose Nezavisne.

Povrh svega, zona je od sjeverozapadnih kvartova Donjecka u pravoj liniji udaljena samo 6,5 kilometara, pa je taj sada ruski grad godinama granatiran.Procjenjuje se da su od 2014. godine ukrajinske snage, na taj način, u donjeckom kraju, do početka ruske specijalne operacije u februaru 2022. godine, ubile više od 14.000 ljudi, među kojima je dosta djece.

Moskovski vojni stručnjak Anatolij Matvijčuk objašnjava da su industrijsku zonu Avdejevke činili kilometri utvrđenih linija sa dugotrajnim vatrenim tačkama kojima ni projektili za probijanje betona nije mogao ništa. Dio zone je i željeznički logistički centar, preko kojeg je Kijev snabdijevao sve snage na donjeckom frontu.

Ruski vojni analitičari procjenjuju da je situacija ukrajinskih oružanih snaga u Avdejevki sada (padom zone) mnogo gora nego što je bila u Bahmutu (Artjomovsku). Vojni bloger Boris Rožin smatra da će borbe za ostatak Avdejevke voditi još danima.

- Dogodila se, ipak, važna promjena. Naše jedinice sada znaju kako neprijatelja `nabijati` u zemlju, raznoseći ga zajedno sa zgradama i utvrđenjima iz kojih se brani- navodi on, prenosi Srna.

Vojni stručnjak Vladislav Šurigin zaključuje da je "uzimanje industrijske zone Avdejevke pokazalo da pobjeđuju ruski vojni sistem i ratna škola".

- Jedinstvo strategije, operativne vještine, inicijative i obučenosti vojske. Naša vojska ima najbolji sistem i obuku na svijetu- navodi Šurigin.

Komandant rusko-čečenskih specijalnih snaga Ahmat Apti Alaudinov ističe da su

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 13:05