Гасовод гас / - JJ-YING-4XVAZN8_WHO-UNSPLASH
21/05/2022 u 15:56 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Русија обуставила испоруку гаса Финској

Одлука Гаспрома долази у тренутку када се Финска пријављује за придруживање НАТО-у, што је подстакнуто руским нападом на Украјину

Русија захтијева од европских земаља да плате испоруку руског гаса у рубљама због санкција уведених због инвазије на Украјину, али Финска то одбија.

Одлука Гаспрома долази у тренутку када се Финска пријављује за придруживање НАТО-у, што је подстакнуто руским на нападом Украјину.

Фински државни Гасум је саопштио да ће “током предстојеће љетње сезоне, снабдијевати природним гасом своје купце из других извора кроз гасовод Балтикконектор”. Тај гасовод повезује Финску са гасном мрежом Естоније.

Већина гаса који се користи у Финској долази из Русије, али гас чини само око пет одсто њене годишње потрошње енергије.

Уговори Гаспрома са европским земљама дефинсали су плаћање у еурима или доларима, али је Русија због западних санкција увела плаћање у рубљама. Москва је већ прекинула доток гаса Бугарској и Пољској, након што су одбиле да плаћају у руској валути.

Гасум, финска влада и појединачне компаније које користе гас у Финској рекли су да су спремни за затварање руских токова и да ће земља моћи да се снађе и без руског гаса.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 02:41