Владимир Путин / - (Фото: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT)
20/03/2023 u 14:17 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rusija otvara krivične postupke protiv tužilaca i sudija Haškog tribunala

Komitet, koji je odgovoran za istraživanje teških zločina, rekao je da nema osnova da se ruski predsjednik Putin smatra krivično odgovornim i da šefovi država uživaju apsolutni imunitet od strane jurisdikcije

Ruski istražni komitet saopštio je u ponedeljak da je otvorio krivični postupak protiv tužilaca i sudija Međunarodnog krivičnog suda (MKS) koji su u petak izdali nalog za hapšenje predsjednika Vladimira Putina zbog optužbi za ratne zločine.

Komitet, koji je odgovoran za istraživanje teških zločina, rekao je da nema osnova da se ruski predsjednik Putin smatra krivično odgovornim i da šefovi država uživaju apsolutni imunitet od strane jurisdikcije.

Postupci tužioca MKS pokazuju znake krivičnog dijela po ruskom zakonu, saopštio je Komitet, napominjući da se radi o svjesnom optuživanju nevinog lica za zločin i „pripremanju napada na predstavnika strane države, koji uživa međunarodnu zaštitu, u kako bi se zakomplikovali međunarodni odnosi“.

Ruski potez je simboličan gest prkosa kao odgovor na nalog za hapšenje Putina, optužujući njega i komesara za prava djece za ratni zločin deportacije djece iz Ukrajine u Rusiju.

Kremlj je odluku MKS nazvao nečuvenom, ali pravno nevažećom, pošto Rusija nije potpisnica ugovora kojim je osnovan MKS.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 13:31