/ foto: SELEC
02/10/2021 u 21:09 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Сајбер криминал: Са 300 банковних рачуна повукли два милиона еура

Припадници криминалне групе такође су постављали измишљене огласе на платформама за изнајмљивање некретнина, тврдећи да посједују некретнине у различитим туристичким дестинацијама

За само неколико мјесеци, румунски, мађарски и грчки органи за спровођење закона успјешно су окончали заједничку истрагу кодног назива "Operation vall street" у вези са организованом криминалном групом која се бави сајбер криминалом, трговином дрогом и прањем новца.

Како је саопштено из Центра за спровођење закона у југоисточној Европи, дјелатност криминалне групе која има више од 15 чланова састојала се у отварању отприлике 200 банковних рачуна у Мађарској кориштењем фалсификованих страних личних докумената и контролом токова кроз најмање 100 банковних рачуна отворених у Шпанији, Пољској, Њемачкој, Холандија и другим земљама, преко којих су пренијети и накнадно повучени износи од најмање 2 милиона еура добијени од сајбер криминала.

image
foto: SELEC

- Извршено је 29 претреса кућа, идентификовани су бројни докази, велике суме новца - отприлике 220.000 еура у готовини, банковне картице, мобилни телефони, лаптопови, али и луксузни аутомобили. Организована криминална група користила је неколико модуса операнди. Један од њих је да је "фишинг"методама прибављао приступне податке на налозима интернет продавница које користе Амазон платформу, приступајући корисничком налогу интернет продавнице, након чега је услиједила промјена података о банковном рачуну који припада жртви са банковним рачуном који контролишу криминалци. На овај начин, купци заинтересовани за одређени производ који оглашава интернет продавница, пребацили су новчане износе на рачун који контролише група, а затим повукли картицом. Други начин је било постављање измишљених огласа на разне сајтове специјализоване за продају аутомобила велике вриједности (преко 50.000 еура), представљене као понуђене од стране праве њемачке компаније. Заправо, користећи фалсификоване документе, чланови групе су основали таква правна лица у Њемачкој, али и у другим земљама, чији су банковни рачуни коришћени у лажној активности. На примјер, преко такве компаније отворене у Њемачкој, само за око 2 мјесеца, добијени су износи од укупно 440.000 еура- наводе у саопштењу.

Припадници организоване криминалне групе такође су постављали измишљене огласе на платформама за изнајмљивање некретнина, тврдећи, под измишљеним идентитетима, да посједују некретнине у различитим туристичким дестинацијама и да их нуде у закуп.

- Тако су жртве заинтересоване за те услуге доведене у заблуду стварајући утисак да ће се трансакција извршити кроз познате услуге изнајмљивања некретнина (као што је Air Bnb). Судски поступак у овом предмету је тренутно у току- навели су из Центра.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 07:57