Олаф Шолц / - SHUTTERSTOCK
12/07/2022 u 18:21 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Samit Zapadnog Balkana u Novembru - Šolc: Moguć dogovor o konkretnim koracima za evrointegracije

On je poručio da bi Njemačka i Slovenija voljele da sarađuju na davanju novog podsticaja procesu pristupanja Zapadnog Balkana EU

Samit Zapadnog Balkana biće održan u novembru ove godine u Berlinu kako bi se dao novi podsticaj takozvanom "Berlinskom procesu", najavio je  nJemački kancelar Olaf Šolc, prenosi Blic.rs.

Šolc je, nakon sastanka sa slovenačkim premijerom Robertom Golobom u Berlinu, tokom kojeg je jedna od tema bilo i proširenje EU na Zapadni Balkan, rekao da bi mogao da bude postignut dogovor o daljim konkretnim koracima za evropske integracije Zapadnog Balkana.

Šolc je ukazao da je Zapadnom Balkanu 2003. godine obećana brza i realna EU perspektiva, ali je ocijenio da se od tada malo toga dogodilo.

On je poručio da bi Njemačka i Slovenija voljele da sarađuju na davanju novog podsticaja procesu pristupanja Zapadnog Balkana EU.

Golob, čija je ovo prva bilateralna poseta inostranstvu otkako je preuzeo mandat, rekao je da vjeruje da se moraju naći načini da zemlje Zapadnog Balkana preduzmu individualne korake i ostvare uspijeh na putu ka EU.

- Nažalost, ovaj proces, na način na koji je rađen, proces je koji je doveo do apatije u ovim zemljama jer je apsolutno prespor - rekao je Golob.

On je ocijenio da bi EU trebalo da se usredsredi na nagrađivanje Zapadnog Balkana za napredak na putu ka pridruživanju EU kako bi se tim zemljama dao podsticaj da nastave da slede taj "daleki i izazovni cilj", navodi Rojters.

Kao primjer naveo je pitanje energetike i sugerisao da bi Sjevernoj Makedoniji moglo da bude dozvoljeno da učestvuje u energetskim projektima širom EU, čim ta država primjeni sva energetska pravila EU.

Dvojica zvaničnika razgovarala su i o posledicama rata u Ukrajini, prije svega energetskoj krizi, a Golob je ocijenio da je veoma ambiciozan, ali dostižan cilj da se zima preživi bez ruskog gasa, ukoliko EU bude sarađivala.

Šolc je rekao da će EU morati da učini sve da smanji energetsku zavisnost od Rusije i ukazao na pokušaje da se uspostavi infrastruktura, koja bi omogućila kratkoročno vađenje nafte i gasa iz drugih izvora.

Dvojica lidera založila su se za to da se nastavi pružanje političke, vojne i humanitarne pomoći Ukrajini, kao i sankcije Rusiji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. novembar 2022 09:38