/ - PHOTO BY CHRISTIAN LUE ON UNSPLASH
21/03/2023 u 20:28 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Samitu u Briselu: Lideri EU će pozdraviti dogovor Vučića i Kurtija iz Ohrida

Očekuje se da se tokom samita, šefovima država i vlada EU obrati visoki predstavnik EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj koji će lidere obavijestiti o rezultatima susreta u Ohridu

Šefovi država i vlada Evropske unije (EU) će na predstojećem samitu pozdraviti dogovor koji su u Ohridu, 18. marta postigli predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti, javljaju agencije prenose emdiji.

-Evropski savjet pozdravlja sporazum postignut u dijalogu uz posredovanje EU o implementacionom aneksu Sporazuma o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije i poziva obje strane da ekspeditivno i u dobroj namjeri sprovode svoje obaveze- navedeno je u nacrtu zaključaka u koji Radio Slobodna Evropa ima uvid.

Kurti: Vučić odbio moju velikodušnu ponudu, znamo da nije doktor

Ove zaključke će usvojiti lideri EU na samitu koji će biti održan 23. i 24. marta u Briselu.

Očekuje se da se tokom samita, šefovima država i vlada EU obrati visoki predstavnik EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj koji će lidere obavijestiti o rezultatima susreta u Ohridu.

Borelj je juče o tome obavijestio i ministre inostranih poslova EU nakon čega je novinarima objasnio da je dogovor Srbije i Kosova, postignut na sastanku u Ohridu, postao pravosnažan onog trenutka kada je Evropska unija izašla sa saopštenjem.

-Dogovor nije potpisan iz pravnih razloga, ali su se obje strane složile da moja izjava (nakon ohridskog sastanka) predstavlja za strane posvećenost da se u potpunosti obavežu sa obavezama koje proizilaze iz ovog sporazuma i njegove primjene- izjavio je Borelj na kraju ministarskog sastanka.

Dogovor iz Ohrida jepravno obavezujući bez obzira na to što nije potpisani biće dio pregovaračkog okvira na putu ka Evropskoj uniji Kosova i Srbije, poruke su međunarodnih predstavnika iz Vašingtona i Brisela ovih dana. Poruke o nepotpisivanju i potpisivanju dva pregovarača su više za unutrašnju upotrebu, smatraju analitičari. A Srbi na Kosovu zbunjeni su, jer nisu dobili jasnu poruku.

Međutim, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić povodom evropskog sporazuma o Kosovu i aneksa o implementaciji, izjavio je da jeza Srbiju pravno-obavezujuće kada stavi potpis ili pečat na neštoili se sa tim usmeno saglasi.

A specijalni predstavnik EU za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je da dogovor Vučića i Kurtija predstavlja prekretnicu u procesu normalizacije odnosa.

Obje strane sada treba da primijene sve članove iz dogovora o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, kazao je u intervjuu za RSE i Juronjuz Srbija.

To uključuje i član četiri, u kojem je navedeno da se Srbija neće protiviti članstvu Kosova ni u jednoj međunarodnoj organizaciji, istakao je Lajčak i dodao da Kosovo ima obavezu da odmah počne sa primjenom dogovora koji se odnosi na formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. jun 2023 00:24