Никола Саркози / - интернет
20/10/2021 u 17:05 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Саркози ће морати да свједочи против својих сарадника

Према Уставу Француске, предсједник има имунитет за дјела почињена током његовог мандата, али се тиме не искључује да може да се појави као свједок на суђењу

Бивши француски предсједник Никола Саркози мораће да свједочи на суђењу својим некадашњим помоћницима и савезницима, који су оптужени за злоупотребу јавних фондова како би финансирали уговоре о испитивању јавног мњења, пресудио је судија.

Иако је Саркози, који има предсједнички имунитет у овом случају, рекао да се неће појавити као свједок на суду, судија је одлучио да је његово свједочење неоходно како би се утврдила истина о испитивањима јавног мњења, која су наручена док је био на челу државе.

Судија сматра и да је Саркози "вероватно имао утицаја на дјела", за која су његови некадашњи сарадници и помоћници оптужени, преноси Гардијан.

Петорици бивших сарадника и помоћника Саркозија у периоду од 2007. до 2012. године, када је био на челу Француске, суди се по оптужбама за фаворизовање, заверу и злоупотребу јавних фондова око склапања уговора са компанијама за испитивање јавног мњења у вриједности од 7,5 милиона евра.

Према Уставу Француске, предсједник има имунитет за дјела почињена током његовог мандата, али се тиме не искључује да може да се појави као свједок на суђењу.

Правни тим Саркозија одбио је да "у овој фази" коментарише овој случај.

Саркози је крајем септембра проглашен кривим због незаконитог финансирања своје кампање за предсједничке изборе 2012. године.

У том случају, он је оптужен да је потрошио двоструко више од законом максимално дозвољене суме од 22,5 милиона евра током кампање.

Саркози је раније ове године осуђен због корупције.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 00:01