/ - Давид Сасоли
06/06/2021 u 14:25 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Сасоли: Проширење ЕУ за сигурну и просперитетну Европу

Проширење може дониjети огромне користи како региону, тако и Европи у цjелини и помоћи да се осигура стабилан, просперитетан и миран континент, објаснио је Сасоли

Предсjедник Европског парламента Давид Сасоли заложио се за улазак земаља Западног Балкана у Европску униjу (ЕУ), називаjући проширење – позитивним проjектом за мир и просперитет –, али и додао да темпо зависи од испуњавања приступних критериjума.

– Проширење може дониjети огромне користи како региону, тако и Европи у цjелини и помоћи да се осигура стабилан, просперитетан и миран континент – рекао jе Сасоли за њемачку Медиjску групу Функе (Функе Медиенгруппе) у оквиру коjе излазе броjни дневни листови.

Како преноси Доjче веле (Deutsche Welle) Сасоли jе нагласио да ће темпо приступања зависити од испуњавања приступних критериjума.

– У свакоj од ових земаља jош мораjу бити довршене реформе – рекао jе Сасоли, и додао да Европска униjа мора да одржи обећање и призна напретке. 

Преговоре о приступању на Западном Балкану почели су са Црном Гором и Србиjом,  Албаниjа и Сjеверна Македониjа имаjу статус кандидата док БиХ и Косово jош ниjесу званични кандидати, наводи ДW и додаjе да се често подсjећа на обећање коjе jе ЕУ дала балканским државама на конференциjи у Солуну 2003. године.

Тада jе речено да ЕУ ниjе потпуна без Балкана. Улазак Словениjе jе тада већ био готова ствар, услиjедио jе приjем Румуниjе, Бугарске и, на посљетку, Хрватске.

Њемачка новинска агенциjа ДПА подсjећа и на низ блокада приступног процеса, на примjер на бугарско ометање Сjеверне Македониjе због наводне  – крађе историjе –.

– Та ситуациjа jе проблематична jер балканске државе врбуjу и земље попут Русиjе, Кине и Турске – оцjењуjе агенциjа.

„Спори напредак у побољшању веза са ЕУ зато може водити томе да се занемаруjу реформе на пољу демократиjе и владавине права коjе захтиjева Брисел.”

 – Као проблематично посебно важи што балканске државе леже усред ЕУ и граниче се са чланицама попут Грчке, Бугарске, Румуниjе, Мађарске и Хрватске – закључуjе ДПА.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 13:44