/ UNSPLASH/PRINTSCREEN/SPECNA ARMS - UNSPLASH/PRINTSCREEN/SPECNA ARMS
07/03/2024 u 20:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Saveznici naoružavaju Ukrajinu: Stiže 10.000 dronova i 800.000 komada municije

Narednih nedelja Ukrajini će biti poslato 800.000 komada municije, za čiju kupovinu su sredstva prikupiljena u okviru češke inicijative da se toj zemlji obebede dodatna sredstva. U 2024. godini u Kijev bi trebalo da stigne i više od 10.000 dronova iz Velike Britanije.

Britanski ministar odbrane Grant Šaps tokom današnje posjete Kijevu izjavio je da će Ukrajini isporučiti „više od 10.000 dronova“ 2024. godine, uključujući dronove za napade, prenosi N1.

London će izdvojiti dodatnih 125 miliona funti (146 miliona eura) za nabavku „najsavremenijih“ bespilotnih letjelica, čime će njena pomoć dostići 325 miliona funti (380 miliona eura).

Britanske vlasti smatraju tu opremu veoma efikasnom u borbi ukrajinskih snaga protiv ruske invazije.

- Nastavljamo našu posvećenost da naoružamo Ukrajinu novim najsavremenijim bespilotnim letjelicama, koje dolaze direktno od britanskih proizvođača odbrane, svjetskih lidera“ u sektoru -  rekao je Šaps, ohrabrujući saveznike Kijeva da to isto učine.

Među njima su dronovi FPV (First Person View). Onaj koji upravlja tim dronom ima kacigu za virtuelnu realnost, čime može da vidi slike terena uživo kao da je u letjelici.

Velika Britanija je sredinom februara saopštila da će zajedno sa Letonijom predvoditi koaliciju odgovornu za organizovanje proizvodnje i isporuke u Ukrajinu hiljada dronova „u velikom obimu i po pristupačnim cijenama“.

London je saopštio da se obavezao da će izdvojiti sedam milijardi funti (8,1 milijardu eura) za vojnu podršku Ukrajini od početka ruske invazije u februaru 2022.

Britanska vojska je takođe obučila desetine hiljada ukrajinskih vojnika na svom tlu, uključujući buduće pilote sposobne da upravljaju borbenim avionima F16.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 00:43