/ - PHOTO BY JANNIK KIEL ON UNSPLASH
03/12/2021 u 13:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Савјета Европе: Хрватска полиција злоставља мигранте

Одбор је то навео у данас објављеном извјештају о посјети Хрватској и Босни и Херцеговини (БиХ) од 10. до 14. августа 2020. године, преноси Радио Слободна Европа

Одбор Савјета Европе за спречавање мучења и нечовјечног или понижавајућег поступања или кажњавања (ЦПТ) упозиорио је да хрватска полиција злоставља мигранте и затражио кажњавање, јављају агенције преносе медији.

Одбор је то навео у данас објављеном извјештају о посјети Хрватској и Босни и Херцеговини (БиХ) од 10. до 14. августа 2020. године, преноси Радио Слободна Европа.

Мигранти смјештени на сјевероистоку БиХ жале се на насиље хрватске полиције када покушавају да преко "зелене границе" уђу у Хрватску и на то да им хрватска полиција не омогућава да затраже азил.

У Извјештају Одбор Савјета Еуропе упозорава на праксе злостављања миграната од стране хрватских полицијских службеника и обвезу да такво злостављање престане, а одговорни пронађу и казне.

Министарство унутрашњих послова (МУП) Хрватске одмах се огласило саопштењем у којем је навело да није дало сагласност за објављивање наведеног Извјештаја, и да је одлука о објављивању, једнострана одлука Одбора.

"Одбор је свој Извјештај темељио на непровјерљивим информацијама из БиХ те евидентно прекорачио своје овласти", саопштио је МУП Хрватске.

У извјештају ЦПТ-а се наводи да хрватска полиција није довољно сарађивала са изасланством Одбора и да је изасланство обавило бројне разговоре у Унско-санском кантону БиХ, гдје је примило "бројне вјеродостојне и подударне наводе о физичком злостављању миграната од стране хрватских полицијских службеника (посебно припадника интервентне полиције)".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 20:39