Fon der Lajen i Kurti / - TWITTER/A.KURTI
21/08/2023 u 23:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šefica EK zatražila od Kurtija sprovođenje dogovora sa Srbijom i smanjenje tenzija na sjeveru Kosova

Bilo mi je zadovoljstvo upoznati predsjednicu Evropske komisije u Atini. Razgovarali smo o bilateralnim odnosima, regionalnoj saradnji i planu rasta EU za WB6 (Zapadnobalkansku šestorku), kao i o dijalogu, naveo je Kurti

Šefica Evropske komisije (EK) Ursula Fon der Lejen izjavila je da je sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem razgovarala o potrebi smanjenja tenzija na sjeveru Kosova i sprovođenju sporazuma sa Srbijom, prenosi RSE.

Oni su se sastali u Atini na poziv grčkog premijera Kirjakosa Micotakisa, koji je večeras bio domaćin liderima zemalja Zapadnog Balkana i članica Evropske unije na neformalnom susretu o proširenju EU i evropskoj budućnosti regiona.

Fon der Lejen je navela na Tviteru, da je razgovarala sa Kurtijem o potrebi da se "ponovno uključi u dijalog uz posredovanje EU", dodajući da je "od vitalnog značaja prevazilaženje prepreka u regionu i približavanje Zapadnog Balkana EU."

Kurti je, u međuvremenu, saopštio da je na sastanku sa šeficom EK istakao "važnost pune, bezuslovne implementacije Osnovnog sporazuma".

- Bilo mi je zadovoljstvo upoznati predsjednicu Evropske komisije u Atini. Razgovarali smo o bilateralnim odnosima, regionalnoj saradnji i planu rasta EU za WB6 (Zapadnobalkansku šestorku), kao i o dijalogu, dodao je on.

Tenzije na sjeveru Kosova su porasle krajem maja, nakon što su novi predsjednici opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, pod pratnjom kosovske policije, ušli u zgrade opština.

Lokalno srpsko stanovništvo se tome usprotivilo i organizovali su proteste koji su kulminirali nasiljem 29. maja u Zvečanu, u kojima je povrijeđeno više desetina demonstranata i vojnika Misije NATO-a na Kosovu (KFOR).

Međunarodna zajednica je zatražila od Kosova i Srbije da hitno smanje tenzije i da Priština sprovede nove izbore.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 22:18