evropa, karta, unsplash / - EVROPA, KARTA, UNSPLASH
21/05/2023 u 18:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šefovi država i vlada u Evropi koji su najduže na vlasti

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan, koji se bori za svoj treći predsjednički mandat, jedan od trojice evropskih državnika koji su neprekidno na vlasti više od tri decenije

Da je dojučerašnji predsjednik Crne Gore Milo Đukanović pobijedio na poslednjim predsedničkim izborima, bio bi ubjedljivo prvi na listi evropskih državnika koji su najduže na vlasti. Međutim, lista danas izgleda drugačije, a pošto Đukanović više nije na vlasti, prvo mjesto zauzima predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko.

image

foto: N1

- FOTO: N1

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan, koji se bori za svoj treći predsjednički mandat, jedan od trojice evropskih državnika koji su neprekidno na vlasti više od tri decenije, piše N1.

Osnivač i lider Partije pravde i razvoja (AKP), koja je samo godinu dana nakon osnivanja odnijela pobjedu na parlamentarnim izborima 2002. godine, došao je na poziciju premijera Turske 14. marta 2003. godine. Na toj funkciji nalazio se neprekidno do avgusta 2014. godine, kada je postao predsjednik države.

image

Реџеп Тајип Ердоган

- (Фото: EPA/VYACHESLAV PROKOFYEV/KREMLIN/SPUTNIK POOL MANDATORY CREDIT)

Drugi predsednički mandat Erdogan je započeo 2018. godine, a da li će i po treći put biti izabran za predsjednika turske države biće poznato nakon drugog kruga izbora koji se održava 28. maja.

Najduži državnički staž među aktuelnim evropskim šefovima država i vlada ima predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko, koji je na toj funkciji neprekidno još od jula 1994. godine. Svoj prvi mandat na mjestu predsjednika Lukašenko je započeo pobjedom u drugom krugu, a od tada je još pet puta ubjedljivo pobjeđivao na predsjedničkim izborima, svaki put u prvom krugu.

Da bi mogao da bude predsjednik više od dva puta, Lukašenko je 2004. godine organizovao referendum, na kojem je oko 80 odsto bjeloruskih birača glasalo za ukidanje ograničenja u broju predsjedničkih mandata.

image

Aleksandar Lukašenko

- EPA

Poziciju broj dva na listi najdugovječnijih evropskih državnika suvereno drži predsjednik Rusije Vladimir Putin, koji je na vlasti duže od bilo kog lidera Rusije poslije sovjetskog diktatora Josifa Staljina.

image

Владимир Путин

- (Фото: EPA-EFE/PAVEL BEDNYAKOV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT)

Putin vlada zemljom, kao premijer ili predsjednik, neprekidno od kraja 1999. godine, kada ga je, na iznenađenje mnogih, tadašnji šef ruske države Boris Jeljcin imenovao za premijera. Već sledeće godine Putin je po prvi put postao predsjednik Rusije, reizabran je 2004. godine, da bi u periodu od 2008. do 2012. godine obavljao funkciju premijera Rusije.

Na poziciju šefa države vratio se nakon izbora 2012. godine, a aktuelni predsjednički mandat, koji traje šest godina, započeo je 2018. godine. Slično kao i Lukašenko, Putin je inicirao najprije promjenu Ustava, a zatim i donošenje zakona koji mu otvara vrata da, potencijalno, još dva puta bude izabran za predsjednika Rusije.

image

Milorad Dodik

- INSTAGRAM.COM/MDODIK.OFFICIAL)

Četvrto i peto mjesto na listi zauzimaju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijer Mađarske Viktor Orban, kojima je zajedničko to što su nakon dolaska na vlast jedan period proveli i u opoziciji.

Dodik je neprekidno na vlasti od 2006. godine, od kada je po dva puta bio premijer i predsjednik manjeg od dva bosanskohercegovačka entiteta. Prethodno je na premijerskoj funkciji bio i u periodu od 1998. do 2001. godine, nakon čega je pet godina djelovao kao opozicija.

image

Viktor Orban

- EPA

Aktuelni mađarski premijer proveo je u opoziciji osam godina nakon isteka prvog premijerskog mandata, koji je obavljao od 1998. do 2002. godine. Orban se vratio na vlast 2010. godine i od tada je ne ispušta. U maju 2022. godine izabran je za premijera po četvrti uzastupni put.

Među prvih deset evropskih šefova država i vlada po dužini neprekidnog boravka na vlasti nije se našlo mjesta za predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je na jednu od dvije najviše funkcije u državi, tada premijersku, prvi put izabran u martu 2014. godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 12:37