Француска застава / - WIKIPEDIA
20/01/2022 u 09:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Широм Француске организују штрајкове и протесте у школама

Осам француских синдиката просвјетних радника је, послије прошлонедјељне велике мобилизације, позвало на нове штрајкове данас, као и наредног четвртка, 27. јануара.

Широм Француске данас ће бити организовани протестни скупови и штрајкови у школама на позив синдиката који сматрају да је недовољна обећана помоћ владе у борби против коронавируса у школама, пренијели су тамошњи медији.

Како је пренио радио Франс енфо, париска префектура није одобрила скупове у главном граду, а образложењем да их синдикати нису на вријеме пријавили.

Осам француских синдиката просвјетних радника је, послије прошлонедјељне велике мобилизације, позвало на нове штрајкове данас, као и наредног четвртка, 27. јануара.

Синдикат ЦГТ оцијенио је као неприхватљиву одлуку префектуре, док је други синдикат позвао на скуп испред Министарства просвјете и образовања.

Француски медији су раније пренијели да се школе суочавају са проблемом великог броја ђака заражених коронавирусом као и инфицираним просвјетним радницима којима није обезбеђена замјена. Због тога многи ученици не похађају наставу.

На мети критика је надлежни министар Жан-Мишел Бланкер који је нове санитарне мјере најавио док је био на одмору на Ибици, што су просвјетни радници оцијенили као неодговорно понашање.

Лист Паризијен оцјенио је да ће на протесту данас бити поменуто то путовање, које је недавно открила медијска кућа Медијапар.

Бланкер се правдао да није прекршио правила и да се ништа не би промјенило да је изјаву дао у Паризу. О могућој оставци коју тражи и дио опозиције, Бланкер је одговорио да треба остати хладне главе и да противници само траже неку грешку.

Представница синдиката СНЕС-ФСУ Софи Венетите изјавила је недавно да је њихов циљ "учинити видљивом чињеницу да има још много питања која треба ријешити".

"Штрајк особља и свих актера у образовној заједници може да има велики утицај", навела је она.

Према наводима синдиката, прошле недјеље је штрајковало 75 одсто просвјетних радника у обдаништима и основним школама, док су власти навеле да је у основним школама штрајковало 38,5 одсто професора.

До штрајкова долази непуна три мјесеца прије првог круга предсједничких избора у Француској заказаног за 10. април. Дио опозиције је затражио смјену Бланкера и критиковао рад предсједника Француске Емануела Макрона који је, и поред тих критика, у анкетама, фаворит на изборима иако се још није званично кандидовао.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 04:26