/ - PHOTO BY DIMITAR STEVCEV ON UNSPLASH
16/09/2023 u 18:48 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sjeverna Makedonija protjerala još trojicu ruskih diplomata

Za Rusiju je proglašenje trojice diplomata nepoželjnim “neodgovoran i neprijateljski čin”

Po treći put od početka ruske invazije na Ukrajinu, ruske diplomate su protjerane iz Sjeverne Makedonije. Potvrdilo je to i Ministarstvo inostranih poslova(MIP) Sjeverne Makedonije, prenosi RSE.

-Neodgovorni i neprijateljski korak vlasti Sjeverne Makedonije neće ostati bez odgovora- poručili su iz ruskog MIP-a.

Ministarstvo inostranih poslova Sjeverne Makedonije u subotu 16. septembra, potvrdilo je da su tri ruska diplomata protjerana iz zemlje.

-Ambasador Ruske Federacije je 12. septembra pozvan u Ministarstvo vanjskih poslova i uručena mu je diplomatska nota, kojom su trojica diplomata u Ambasadi Ruske Federacije u Skoplju proglašena personama non grata-navodi se u saopštenju MIP-a.

Dodaje se i da je takva odluka donešena nakon informacija dobijenih od nadležnih organa o preduzetim aktivnostima koje su u suprotnosti sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima, ali se ne navode detalji o kakvim se aktivnostima radi.

Za Rusiju je proglašenje trojice diplomata nepoželjnim “neodgovoran i neprijateljski čin”.

-Vlasti Sjeverne Makedonije su 12. septembra, bez objašnjenja razloga, proglasile trojicu diplomata ruske ambasade u Skoplju “personom non grata”. Neodgovoran i neprijateljski korak vlasti Sjeverne Makedonije neće ostati bez odgovora-, saopštila je na društvenoj mreži X glasnogovornica ruskog MIP-a Marija Zaharova.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 02:46