Sergeј Lavrov / - EPA
24/11/2023 u 18:36 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Skoplje odobrilo slijetanje aviona sa ruskom delegacijom

Ali osim Sjeverne Makedonije, ruska delegacija će takođe morati da dobije dozvolu za prelet od Bugarske i Grčke

Ruska delegacija koja dolazi u Skoplje na Ministarsko vijeće OEBS-a, u kojoj bi trebalo da bude i šef ruske dipomatije Sergej Lavrov, moći će da sleti u glavni grad Sjeverne Makedonije nakon što je tamošnja Vlada donijela odluku da se samo za ovaj let, jednokratno, ukine zabrana preleta ruskim avionima, prenosi RSE.

Ministarstva odbrane i spoljnih poslova će dati odobrenje za prelet i slijetanje avionu da sleti na konferenciju koja se održava 30. novembra i 1. decembra, piše servis Radija Slobodna Evropa na makedonskom jeziku.

Informaciju je potvrdilo Ministarstvo spoljnih poslova, a odluka je donesena danas (24. novembra) na sjednici Vlade.

“Vlada je na današnjoj sjednici Vlade usvojila izmjenu Odluke o uvođenju restriktivnih mjera u pogledu aktivnosti Ruske Federacije, kojom se ograničava pristup avionima Ruske Federacije, a u skladu sa Uredbom Savjeta EU iz Zajedničke vanjske i sigurnosne politike Unije, sa kojom je Republika Sjeverna Makedonija u potpunosti ili 100 posto usklađena”, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

- Ovim dodatkom Vlada je prenijela nadležnost nadležnim ministarstvima da mogu samostalno odlučivati o izdavanju dozvole za prelet i slijetanje ruskog aviona tokom tridesetog ministarskog sastanka OEBS-a u Skoplju, u periodu od 29.11. do 1. decembra 2023. godine - dodaje se u saopštenju.

Sankcije za druge ruske vazduhoplove ostaju na snazi.

Međutim, još nema potvrde da li će Lavrov predvoditi delegaciju. Diplomatski izvori u OEBS-u, s druge strane, navode da se u Skoplje očekuje dolazak delegacije od oko 80 ljudi, uključujući Mariju Zaharovu, portparolku MIP-a Rusije, kao i preko 20 ruskih novinara.

Ministar Bujar Osmani je ranije izjavio da mu je Lavrov početkom novembra poslao pismo u kojem je, kako je rekao šef dipomatije, “pokazao interesovanje i zahtjev da se obezbijedi njegovo prisustvo u Skoplju”. Osmani je prije nekoliko dana rekao da se zahtjevi ruske delegacije za vizu obrađuju i čim bude informacija, javnost će biti obaviještena.

Ali osim Sjeverne Makedonije, ruska delegacija će takođe morati da dobije dozvolu za prelet od Bugarske i Grčke.

- Odluka o sankcijama EU ne odnosi se na događaje multilateralne prirode kao što je OEBS, stoga je odluka koju vlada treba usvojiti, za koju postoji pravni osnov u EU. Sada mi i barem jedna od naših susjednih država moramo donijeti takvu odluku, kako bi mogli da obezbijede let -rekao je makedonski ministar spoljnih poslova Bujar Osmani 15. novembra.

Ministarsko vijeće OEBS-a smatra se ključnim događajem koji će odlučiti kako će organizacija funkcionisati u budućnosti s obzirom na stalne prepreke i blokade koje postavlja Rusija otkako je započela svoju invaziju na Ukrajinu.

Jedan od ključnih izazova je pronaći državu koja će od Sjeverne Makedonije preuzeti predsjedavanje u narednih godinu dana. Estonija je jedini kandidat, ali je Rusija do sada nekoliko puta stavila veto. Posljednji put ruska delegacija je prije nekoliko dana na sastanku ambasadora izašla s negativnim stavom.

Do sada je nekoliko zemalja pominjano u javnosti kao mogući budući predsjedavajući. Ministar Osmani je više puta istakao da se intenzivno radi na pronalaženju države kojoj se neće suprotstaviti nijedna od 57 zemalja članica OSCE-a.

Diplomatski izvori ukazuju da su najnoviji napori usmjereni na to da Malta preuzme predsjedavanje 2024. godine. Za 2025. godinu, međutim, odluka je već donesena i tada će Organizacijom upravljati Finska.

Među scenarijima koji su u igri je još jedan mandat za Sjevernu Makedoniju. Međutim, Osmani je to naznačio kao posljednju opciju, a diplomatski krugovi u OSCE-u ukazuju da bi željeli zadržati princip različitog predsjedavajućeg svake godine.

Ovo nije jedini problem sa kojim se suočava OSCE. Države članice bi također trebale postići konsenzus o tome ko će popuniti četiri važna mjesta u Organizaciji: generalni sekretar, direktor ODIHR-a, visoki predstavnik za nacionalne manjine i predstavnik za slobodu medija.

Dosadašnjim funkcionerima mandat prestaje 4. decembra ove godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. februar 2024 09:09