Škotska dobila premijera / - FOTO: TVITER, PRINTSKRIN
27/03/2023 u 18:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Škotska dobila prvog muslimanskog premijera

Jusaf, koji je trenutno škotski ministar zdravstva, pobijedio je druga dva škotska zastupnika u takmičenju da zamijeni premijerku Nikolu Stardžen

Vladajuća Škotska nacionalna stranka izabrala je Humzu Jusafa za svog novog premijera u ponedjeljak po lokalnom vremenu nakon petosedmičnog takmičenja koje je razotkrilo duboke lomove unutar Pokreta za nezavisnost.

Ovaj 37-godišnji sin imigranata iz Južne Azije trebao bi postati prva obojena osoba i prvi musliman koji će služiti kao premijer Škotske otkako je to mjesto uspostavljeno 1999. godine.

Jusaf, koji je trenutno škotski ministar zdravstva, pobijedio je druga dva škotska zastupnika u takmičenju da zamijeni premijerku Nikolu Stardžen. Neočekivano je odstupila prošli mjesec nakon osam godina na čelu stranke i poluautonomne vlade Škotske.

Humza, kojeg bi škotski zastupnici u utorak trebali potvrditi kao premijera, suočava se s izazovom ujedinjenja SNP-a i ponovnog pokretanja kampanje za nezavisnost Škotske od Ujedinjenog Kraljevstva.

- Kao što ću voditi SNP u interesu svih članova stranke, a ne samo onih koji su glasali za mene, tako ću voditi Škotsku u interesu svih naših građana, bez obzira na vašu političku pripadnost, rekao je u

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 20:15