/ - Радоје Звицер, фото детективинфо
13/11/2021 u 18:57 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Словеначки "кавачани" након напада на Звицера покушали ЦГ држављанина да пребаце у ЕУ

Како се наводи, међу оптуженима има оних која добро познају транспортне путеве по Европи, која имају приступ фалсификованим документима

Оптужница против огранка ,,кавачког клана" у Словенији садржи податке да је дио оптужених био ангажован да пребаци црногорског држављанина након атентата на вођу тог клана Радоја Звицера у Кијеву, пише портал РТЦГ. По оптужници, коју посједује портал РТЦГ, дио оптужених комуницирао је након атентата у Кијеву, маја 2020. године, како би се организовало да се засад непознати црногорски држављанин из Украјине пребаци на територију ЕУ. 

Словенија-ухапшено још троје: Кавчанима одавали активности полиције, тужилаштва и суда?

У случају познатом као "кавачки клан" пред судом у Љубљани оптужене су 24 особе, а против њих је тужилац Јоже Левашич написао оптужницу на 490 страница. Први на листи оптужених је Данијел Мишљеновић, други Стојан Бабић а трећи Срђан Петровић. Поред имена већине оптужених налази се и кодно име на апликацији Скај. 

Међу оптуженима је и неколико лица из Босне и Херцеговине, као и лице Марко Радоман, за кога се наводи да је из Подгорице, али се тврди да има држављанство Србије. Као челници овог криминалног удружења наводе се Клемен Кадивец, Филип Врзић и Марко Шкербец, који су, како се наглашава, стекли противправно значајну имовинску корист.

Хапшење у Словенији: Тужитељка одавала "кавчанима" тајне информације?

- Дјела почињена у вези са спровођењем злочиначког плана извршена су у злочиначкој организацији у којој су улоге појединаца унапријед биле прецизно дефинисане- представљено је оптужницом.

image
- Радоје Звицер, фото детективинфо

Како се наводи, међу оптуженима има лица која добро познају транспортне путеве по Европи, која имају  лак приступ фалсификованим документима, што им омогућава да побјегну словеначким истражитељима. Наводи се да је то посебно важно у случајевима када се предузима кривично гоњење за посебно тешка кривична дјела за које је прописана казна затвора од пет до 15 година.

Словенија: Огранак кавачког клана пред судом, свједоци сарадници спремни да проговоре о криминалном плану

Словеначки тужилачки тим, предвођен Левашичем, навео је у оптужници да из сакупљених доказа произилази да је 29. маја 2020. године Филип Врзић, кодног имена Друг на апликацији Скај, контактирао Дарка Невзатовића, кодног имена Каспер на тој апликацији и запитао се да ли може да организује илегални транспорт засад непознатог црногорског држављанинма у ЕУ из Кијева у Украјини.

- Дарко Невзатовић - Каспер наслутио је да је транспорт овог човјека у вези са покушајем убиства Радоја Звицера 26.бмаја 2020. године, као што се види из - Анекса бр. 6/1 кривичне пријаве, службене забиљешке, обавјештења и утврђених чињеница од 8.јуна 2020.године. Такође и сам начин рада овог криминалног удружења осигурава да се угрожени чланови удружења повуку, што појачава опасност да ће оптужени да се сакрију ради избјегавања кривичног поступка који је у току и тако спријече успјешно гоњење- наводи се оптужницом.

Словеначки огранак "кавчана": Прокријумчарили 800 килограма дроге

Словеначка полиција је, у сарадњи са агенцијама за спровођење закона више страних држава, разбилла криминалну организацију која је представљена као словеначка ћелика црногорског "кавачког клана". У акцији је ухапшено 48 особа, укључујуц́и 25 словеначких и 23 страна држављана.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 15:25