Јанез Јанша / - интернет
18/03/2022 u 10:08 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Словеначки премијер: Руска војска никад неће заузети Кијев

Према његовим ријечима, напади на средиште Кијева су релативно ријетки и град није опкољен

Руска војска никада неће заузети Кијев, изјавио је у четвртак словеначки премијер Јанез Јанша говорећи о утисцима боравка у Кијеву који је посјетио у уторак заједно са пољским и чешким премијером и разговарао с украјинским званичницима.

Говорећи за Словенску телевизију, Јанша је рекао да је то била посјета охрабрења украјинском вођству.

- Првенствено, та посета је била демонстрација да Украјину нисмо отписали  - нагласио је Јанша, додавши како су се бројне дипломате, представници међународних организација и корпорација из украјинске престонице повукли још прије напада Русије на Украјину.

Према његовим ријечима, напади на средиште Кијева су релативно ријетки и град није опкољен.

- Кијев се напада са истока и запада, али снаге које нападају град су преслабе да би га заузеле. Руска војска никад неће освојити Кијев - устврдио је словеначки премијер.

Према Јаншиним ријечима, могу се направити многа поређења између агресије Русије на Украјину и агресије Југославенске народне армије на Словенију.

- Што се тиче идеологије, морала, спремности жртвовања живота за циљ у војном сукобу, то је врло слично времену када су они напали Словенију. Слично о НАТО-у говоре руски војници који су ратни заробљеници у Украјини. Вјерују да су у сукобу са агресором, са НАТО-ом, а не са братским народом - додао је он.

Јанша је увјерен да је морал низак и на ратиштима, јер руска војска последњих недјељу дана није направила видљив напредак.

Састанак на првом спрату Предсједничке палате

На питање гдје се састао са Зеленским, Јанша је одговорио да су се састали на првом спрату Предсједничке палате и то не у подруму, али уз строге мјере сигурности, пише РТВСЛО.си. Иначе, према Јаншиним ријечима, Кијев се никако не понаша као поражени град, по његовом мишљењу, главни град се неће предати. Што се тиче разговора о конкретнијем снабдјевању оружјем, Јанша је рекао само да је све то раније договорено.

Тројица премијера такође су се састала са другим министрима о предлозима за мировни споразум. Од Украјине се такође очекује да ће дати предлоге које Русија неће моћи одбацити након што се заустави руска воска и више не може напредовати.

- Док не буде примирја, док оружје не утихне, неће бити озбиљних преговора - увјерен је словеначки премијер.

Јанша, који је Зеленског у вријеме избора описао као комичара, подсјетио је на турбулентну ситуацију у Украјини прије рата и слабу подршку Влади. Међутим, од почетка рата Зеленски је успио ујединити све политичке странке.

- Ми нисмо имали такво јединство -  додао је Јанша.

Поново је изнео и своју идеју о увођењу зоне забрана летјења изнад Украјине како би се олакшала обрана Украјинаца од руске агресије, макар је НАТО савез ту замисао одбио јер би довела до отвореног сукоба са Русијом.

Јанша тврди да су ту идеју већ подржале три државе чланице НАТО-а и да је увјерен како ће отпор том предлогу расти.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

07. maj 2024 21:13