гас / - ФОТО: UNSPLASH
06/02/2022 u 13:50 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Смањуjу се залихе гаса у европским складиштима

Када jе реч о проценту попуњености складишта гаса, предњачи Португал чиjе jе складиште од 200 милиона кубика попуњено 80 посто

У jануару 2021. године у складиштима у Европи било jе око 60 милиjарди кубика гаса, што jе попуњеност од 52 посто. У односу на исти период ове године, количине гаса пале су на 42 милиjарде кубика, а попуњеност у jануару износила jе 37,5 посто, показуjу подаци "Гас Инфраструцтуре Еуропе".

Земља с наjвећом количином гаса у складишту у Европи jе Италиjа с 10 милиjарди кубика (47 посто), прате jе Немачка с 8,7 милиjарди кубика (35 посто) и Француска с 4,4 милиjарде кубика (33 посто).

Када jе реч о проценту попуњености складишта гаса, предњачи Португал чиjе jе складиште од 200 милиона кубика попуњено 80 посто, затим Велика Британиjа чиjа су складишта од 750 милиона кубика попуњена 75 посто.

Попуњеност складишта у Европи данас износи 36,6 посто.

Подаци потврђуjу да су повећање потражње и хладна зима утицали на смањење залиха гаса у Европи.

Хладниjа зимска сезона него што се очекивало и повећане потражње за енергентима довели су до веће употребе гаса. Смањене количине гаса коjе Русиjа шалjе у Европу преко Украjине и смањење производње у хидроелектранама такође су утицали на количину гаса у складиштима.

Стручњаци наводе да би могло доћи до додатних потешкоћа у снабдевању гасом због напетости између Русиjе и Украjине. Европски и амерички званичници забринути су да ће у случаjу рата између две землjе Русиjа, коjа обезбеђуjе 40 посто европског гаса, на санкциjе одговорити затварањем вентила.

Русиjа снабдева Европу гасом или путем дугорочних уговора или jеднократних уговора коjима се продаjе одређена количина гаса. С друге стране, наводи се да Русиjа има капацитет да пошалjе 15 посто више гаса у Европу.

Стручњаци такође тврде да jе недостатак гаса узрокован Русиjом коjа жели да покаже да jе гасовод Северни ток 2, коjи Европа не жели, стварна потреба.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 20:17