/ - UNSPLASH, ILUSTRACIJA
02/11/2021 u 13:37 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шмит: Додик и РС угрожавају мир у Босни и региону

Шмит је навео да овај потезе Додик назива повратком на „изворни Дејтон“, наглашавајући да је то политички погрешан назив заснован на погрешним тумачењима Устава БиХ

Високи представник у БиХ Кристијан Шмит оцијенио је да Република Српска (РС), на чијем челу је Савез независних социјалдемократа (СНСД) Милорада Додика, угрожава мир и стабилност, не само у тој земљи, већ и у региону, преноси N1.

-Босна и Херцеговина се суочава с највећом егзистенцијалном пријетњом послератног периода- навео је Шмит у свом извјештају Савјету безбједности УН о стању у БиХ.

Он је упозорио да то може водити ка поништењу Дејтонског мировног споразума, ако међународна заједница не буде реаговала на потезе Додика и СНСД који га угрожавају.

Сарајевски портал Klix, који је пренио дјелове извјештаја Високог представника, наводи да је Додик у извјештају споменут чак 61 пут и да је окарактерисан као главна пријетња по стабилност Босне и Херцеговине.

Шмит је даље оцијенио да врхунац кризе представља Додиков позив да се Република Српска једнострано повуче из раније постигнутих споразума о преносу ентитетских надлежности на државу у областима одбране, индиректних пореза и Високог судског и тужилачког савета (ВСТС), и да се ентитету врате оно за шта Додик тврди да су узурпиране уставне надлежности у области државног правосуђа, спровођења закона и обавјештајних служби.

-Он (Додик) је најавио израду нацрта новог Устава РС и одбацивање свих ‘незаконито наметнутих одлука и закона од високих представника- наводи се у извјештају.

Шмит је упозорио да би Додикови најављени планови значили повлачење припадника Оружаних снага БиХ које бораве у РС, преузимање објеката ОС БиХ на територији РС-а и успостављање Војске РС, коју би наводно чинили припадници војске који су повуку из ОС БиХ.

-Потез би вратио сат уназад 15 година само у области реформе одбране, па чак и даље у условима изградње повјерења и безбједности. То би такође значило и повлачење ентитета из Управе за индиректно опорезивање, ВСТС, Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА), Обавјештајно безбједносне агенције (ОСА), уз мјере спријечавања тих институција да делују на територији РС- наведено је у извјештају.

Шмит је навео да овај потезе Додик назива повратком на „изворни Дејтон“, наглашавајући да је то политички погрешан назив заснован на погрешним тумачењима Устава БиХ.

Према његовим ријечима, у пракси то значи да Додикова политика има за циљ да поништи многе тешко стечене реформе у посљедњих 26 година, а не стриктно придржавање Дејтонског споразума.

-Укратко, Додик жели да повуче РС из уставног поретка који је успостављен према Анексу 4 Општег оквирног споразума за мир и да се одустане од цивилне имплементације Споразума наведеном у Анексу 10- додао је Високи представник у БиХ.

Он је истакао да је све то једнако отцијепљењу без проглашавања.

-Једнострано повлачење било ког ентитета из успостављених државних институција, што према садашњим законима није могуће, према уставном оквиру би довело до колапса тих институција, а на крају поткопавају способност државе да функционирше и извршава своје уставне одговорности- навео је Шмит.

Он у извјештају наводи да је недавно Додик открио свој циљ – „независна РС унутар дејтонске БиХ“, док су опозиционе странке у РС оцијениле да је ово опасан пут, не само за БиХ, већ и за РС, с озбиром на то да ентитети правно постоје само на основу Устава БиХ и немају право да се одвоје од БиХ.

Шмит је констатовао да су државне институције у БиХ парализоване још од јуна, када су све странке у РС одлучиле да се повуку из државних институција, што је био одговор на одлуку бившег Високог представника Валентина Инцка да наметне закон о забрани негирања геноцида.

Он је даље обавијестио Савјет безбједности УН да је Додик, мада је недавно изјавио да његове акције нису усмјерене на изазивање сукоба, истовремено упозорио да сваки покушај рушења правосудних институција на државном нивоу или агенција за проводјење закона био дочекан силом.

-Рекао је да ако НАТО интервенише, РС ће тражити помоћ неименованих ‘пријатеља’ за које тврди да су га уверили на њихову спремност у том погледу- навео је Шмит у извештају.

Он је истакао да, као високи представник и коначни тумач Дејтонског споразума, сматра да власти РС већ озбиљно крше мировни споразум и да су га спремне даље кршити, „потенцијално узрокујући непоправљиву штету“.

-Ако неоспорно успију овом подухвату, власти РС би успоставиле нови уставни и правни оквир којим се РС уклања из дејтонске архитектуре, посебно из уставног поретка БиХ, који је синоним за сецесију. Игнорисање или умањивање важности оваквог стања ствари – могло би имати опасне импликације за регион и шире- упозорио је Шмит.

Он је указао да у БиХ није „проблематична“ РС, већ да проблеми постоје и у Федерацији БиХ.

Навео је да ни три пуне године од општих избора 2018. гоидне није формирана Влада Федерације БиХ, као и да се тешко постиже договор у вези са изменама Изборног закона.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик јуче је изјавио да у Савјету безбједности УН неће бити усвојен извјештај Високог представника Кристијана Шмита о ситуацији у БиХ, оценивши да се ради о „пропагандном памфлету“.

Додик је навео да је Шмитов извјештај „написан у корист муслимана, да врви од измишљотина, подметања кривице и недоречености“.

-Шмит је постао слуга бошњачког национализма који ври од мржење према другима. БиХ нема високог представника и он више није ни у покушају. Оно што је написао у извештају га апсолутно дисквалификује у било каквом разговору, па таман га сутра у Савету безбједности УН и именовали за Високог представника- рекао је он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 19:12