/ - FOTO: UNSPLASH
22/03/2023 u 15:08 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šmit i Sijarto: Kandidatski status dokaz opredijeljenosti EU prema BiH

Visoki predstavnik je iskoristio priliku da ponovi svoju zahvalnost na kontinuiranoj podršci Mađarske Bosni i Hercegovini, radu OHR-a

Visoki predstavnik Kristijan Šmit se sastao danas u Sarajevu sa mađarskim ministrom vanjskih poslova Peterom Sijartom, prenosi Avaz.ba.

Na sastanku je bilo riječi o aktuelnim političkim dešavanjima u Bosni i Hercegovini s naglaskom na napredak BiH ka evroatlantskim integracijama nakon što joj je Evropska unija dodijelila kandidatski status u decembru prošle godine.

- Dodjeljivanje statusa kandidata Bosni i Hercegovini je dokaz više o opredijeljenosti EU prema BiH i očekujem da domaći akteri odgovore izazovu i iskoriste priliku koja im je data kako bi ubrzali napredak BiH na ovom putu za dobrobit građana. Upornost, posvećenost i intenzivan trud neophodni su elementi da ovo putovanje bude uspješna priča, a to je ono što međunarodna zajednica očekuje od političkih lidera BiH. Istovremeno, međunarodna zajednica će se s velikom pažnjom baviti izazovima koji predstavljaju prijetnju miru i stabilnosti zemlje i do sada postignutim reformama. Ovo uključuje i usvajanje prihvatljivog i održivog rješenja za pitanje državne imovine - rekao je visoki predstavnik.

Visoki predstavnik je iskoristio priliku da ponovi svoju zahvalnost na kontinuiranoj podršci Mađarske Bosni i Hercegovini, radu OHR-a i mandatu visokog predstavnika u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
31. maj 2023 03:24