Kristijan Šmit / - EPA-EFE
24/05/2024 u 14:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Šmit: Rezolucija o Srebrenici nije usmjerena protiv srpskog naroda

Rezolucija o Srebrenici mora služiti kao pokretač ozdravljenja i razumijevanja, umjesto da se iskorišćava za uske političke ciljeve, kazao je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovni (BiH) Kristijan Šmit, dodajući da Rezolucija nije usmjerena protiv srpskog naroda ili Republike Srpske.

Šmit je u saopštenju naveo da rezoluciju treba posmatrati kao izraz međunarodne posvećenosti čuvanju dostojanstva preživjelih i sjećanja na one koji su ubijeni.

On je rekao da je pogrešan i zlonamjeran svaki pokušaj da se rezolucija stavi u kontekst da je usmjerena protiv srpskog naroda ili Republike Srpske, prenosi Radio Slobodna Evropa, prenosi MINA.

Bećirović poslao poziv Vučiću: Da 21. vijek proglasimo vijekom mira na Zapadnom Balkanu

U saopštenju Šmita navodi se da odluka o donošenju rezolucije naglašava značaj priznavanja i odavanja počasti žrtvama tragičnih događaja, koji su se odigrali u julu 1995. godine u i oko Srebrenice.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je u četvrtak rezoluciju kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici i osuđuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Za Rezoluciju su glasale 84 države, protiv je bilo 19, dok je 68 bilo suzdržano.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. jun 2024 01:06