Olaf Šolc / - EPA-EFE
30/09/2023 u 15:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šolc: U Njemačku dolazi previše migranata

On smatra da je nedopustivo da većina migranata do Njemačke dolazi, a da ne bude prethodno registrovana u nekoj od zemalja Evropske unije

Njemački kancelar Olaf Šolc danas se uključio u raspravu o ilegalnoj migraciji u Njemačkoj rekavši da je potrebno smanjiti broj migranata i da je nedopustivo da većina ne bude prethodno registrovana u nekoj od tranzitnih zemalja EU.

"Trenutno je broj izbjeglica koje dolaze u Njemačku previsok", rekao je on u razgovoru za medijsku kuću RND.

On smatra da je nedopustivo da većina migranata do Njemačke dolazi, a da ne bude prethodno registrovana u nekoj od zemalja Evropske unije.

"Definitivno stanje ne smije ostati kao do sada. Više od 70 posto izbeglica koje dolaze u Njemačku prethodno nije registrovano, iako su svi prošli kroz neku od zemalja EU", rekao je Šolc.

Od mjera koje je savezna vlada do sada preduzela kako bi smanjila priliv migranata on je dao "punu podršku" boljem osiguranju spoljnih granica EU te uvođenju kontrola šengenskih granica prema Švajcarskoj i Češkoj..

Vlada je isto tako, kako je rekao Šolc, Gruziju i Moldaviju, iz koje dolazi značajan broj podnosilaca zahtjeva za azil, proglasila sigurnim zemljama što omogućava brzo vraćanje građana iz ovih zemalja u zemlje porijekla.

S Poljskom je takođe dogovoren strožiji režim kontrole graničnog i pograničnog područja.

"Nadam se da će ove mjere doprinijeti smanjenju broja izbjeglica", rekao je Šolc.

On je, uprkos razlikama u mišljenju unutar njegove koalicione vlade sastavljene od socijaldemokrata, zelenih i liberala, rekao da je njegova vlada potpuno jedinstvena u stavu da se neregularna migracija prema Evropskoj uniji mora zaustaviti.

Za prvih osam mjeseci ove godine u Njemačkoj je azil zatražilo preko 200.000 osoba, što je porast od preko 70 posto u poređenju s istim razdobljem prošle godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. novembar 2023 11:12