/ фото: POLICíA NACIONAL
22/06/2021 u 16:06 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шпанци пали због дистрибуције ТВ садржаја путем интернета

Годишњи приход криминалне организације био је око 150.000 годишње, а оштећена фирма је губитке процјенила на око 500.000 еура годишње

Агенти националне полиције Шпаније разбили су криминалну организацију која се бавила илегалном продајом платне телевизије путем интернета. Ухапшено је шест особа, укључујући главног добављача, који је опслуживао око 2.000 људи. Још двојица ухапшених воде се препродавци и пружали су сигнал за још 1.000 корисника. Процјењује се да је група остварила профит од приближно 150.000 еура годишње. Ухапшени се терете за злочине против интелектуалне својине и против услуга телевизијског емитовања.

- Истраге су започеле почетком 2020. године, када је оператер Telefonica - власник сопствене ексклузивне платформе за дистрибуцију садржаја под модалитетом IPTV и сателита - открио низ веб страница, међусобно повезаних и оглашаваних на различитим друштвеним мрежама. Сврха је била недозвољена комерцијализација садржаја, јер нису имали овлашћење или потребне дозволе за спровођење овог ширења- саопштено је из тамошње полиције. 

У кући првоосумњиченог, у Естепони, лоцирани су различити панели са којих су клијенти управљани на три истражене веб странице.

Преко ових панела сигнал се пружао и осталим препродавцима и крајњим корисницима, а процјењује се да је око 2.000 купаца директно зависило од овог добављача. Заједно са главним притвореником, у Естепони су ухапшене још двије особе које су сарађивале од недозвољеног емитовања сигнала.

- На основу броја препродаваца и крајњих купаца којима су осумњичени управљали преко својих панела, процјењује се да је број крајњих купаца који би приступили сигналу истражене организације био око 3.000 корисника. Узимајући у обзир да је просјечна цијена коју је свако од њих платио за приступ својим услугама била око 50 еура, годишњи приход организације био је око 150.000 годишње. Исто тако, подносилац жалбе процијенио је своје губитке на око 500.000 еура годишње- речено је из шпанске полиције.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 10:47