Španija ne mijenja stav o Kosovu / Shutterstock
06/03/2023 u 21:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Španija ne mijenja stav o Kosovu, apeluje da se do rješenja dođe kroz dijalog

Vrijeme je da uložimo posljednje napore za rješavanje kosovskog pitanja, rekla je Elena Aljarila Kortezon, savjetnica za komunikacije u Ministarstvu spoljnih poslova Španije

Španija ne mijenja svoj stav u vezi sa nepriznavanjem nezavisnosti Kosova, a poručuje da je vrijeme da se ulože posljednji napori u rješavanje sporova između Kosova i Srbije, piše Radio Slobodna Evropa.

Na pitanje upućeno španskom Ministarstvu spoljnih poslova da li je Madrid promijenio stav o Kosovu, nakon što su se Priština i Beograd usaglasili oko evropskog predloga za normalizaciju odnosa, iz ovog ministartsva je rečeno da "pitanje teritorije Kosova" treba da bude riješeno kroz dijalog Kosova i Srbije, uz posredovanje Evropske unije.

„Vrijeme je da uložimo posljednje napore za rješavanje kosovskog pitanja“, rekla je za Radio Slobodna Evropa Elena Aljarila Kortezon, savjetnica za komunikacije u Ministarstvu spoljnih poslova Španije.

Španija i još četiri zemlje EU (Kipar, Slovačka, Rumunija i Grčka) i dalje ne priznaju nezavisnost koju je Kosovo proglasilo 2008. godine.

Zvanični Madrid je rekao da ima još posla na postizanju sporazuma za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.

„Rezultat sastanka od 27. februara bio je korak naprijed, ali ima još posla u smislu postizanja sporazuma o normalizaciji odnosa na osnovu predloga EU, koji je u februaru pozdravio Evropski savjet. Iako je pozitivno što su se i Priština i Beograd usaglasili oko teksta predloga bez ikakvih izmjena, neće biti čvrstog dogovora bez jasnog plana kako će se on sprovoditi“, navodi se u odgovoru upućenom RSE.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 14:17