Ilustracija / Unsplash
19/12/2022 u 07:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Španija počela najveće testiranje skraćene radne sedmice

Država je spremna da nadoknadi firmama dodatne troškove, ako do njih uopšte dođe. Ako model bude uspješan, onda se može uvesti u cijeloj zemlji

Španska vlada pokrenula je novi projekt, kojim će u naredne dvije godine testirati smanjenje radne sedmice na četiri dana u malim i srednjim preduzećima.

Kako javlja Rojters, Ministarstvo industrije Španije najavilo je da će firmama za te namjene biti osigurano deset miliona eura.

Država je spremna da nadoknadi firmama dodatne troškove, ako do njih uopšte dođe. Ako model bude uspješan, onda se može uvesti u cijeloj zemlji.

Projekat će se testirati kroz dvije godine u firmama koje traže reforme rada, koje mogu generirati produktivnost koja kompenzuje troškove plata tamo gdje se zarade ne smanjuju, prenosi SEEbiz.

Posljednjih godina, nekoliko velikih španskih kompanija, uključujući telekomunikacionog diva Telefonicu i modnu grupu Desigual, testiralo je model četverodnevne radne sedmice.

No, u industriji je napravljen mali broj takvih testova, a tamo gdje su testirani obično je dolazilo do smanjenja plata.

"Čak i prije ovog eksperimenta, Telefonica je ponudila zaposleninima prelazak na četverodnevnu radnu sedmicu uz 12 odsto smanjenu platu. Drugi španski koncern, El Sol, objavio je prošle godine da je prelazak na četverodnevnu radnu sedmicu, uz zadržavanje iste plate, povisio performanse firme, produktivnost zaposlenih i zadovoljstvo klijenata", navode španski mediji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 00:38