Zastava Španije / - PIXABAY
19/05/2024 u 22:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Španija povlači svog ambasadora u Argentini poslije sporne izjave predsjednika Mileija

Španska Vlada saopštila je danas da povlači svog ambasadora u Argentini do daljeg, optužujući argentinskog predsjednika Havijera Mileja da je "uvrijedio Španiju" i premijera Pedra Sančesa tokom govora u Madridu.

Šef španske diplomatije Hose Manuel Albarez izjavio je da Španija traži javno izvinjenje od argentinskog predsjednika, posliije njegove izjave tokom dana o supruzi španskog premijera.

Milej je danas učestvovao na kongresu „Evropa viva 24“ koju je organizovala španska ekstremno desničarska partija Voks, a čiji je on bio počasni gost.

Argentinski predsjednik, koji je poznat po nepredvidljivim izjavama i u višenedjeljnom otvorenom sukobu sa španskom Vladom, napao je ljevičarske stranke uvredljivim izrazima. Ovog puta je optužio Sačesovu suprugu Begonju da je „korumpirana“ iako je nije konkretno izgovorio njeno ime.

- Svjetske elite ne shvataju koliko destruktivno može biti sprovođenje ideja socijalizma. Oni ne znaju tip društva i zemlje koje ovo može da proizvede i tip ljudi koji se drže vlasti i nivo zloupotrebe koji to može da generiše. A kad imate korumpiranu suprugu, uprljate se i treba vam pet dana da o tome razmišljate - rekao je argentinski predsjednik.

Argentinski predsjednik je aludirao na nedavnu odluku Sančesa da obustavi sve svoje aktivnosti i odstupi na pet dana kako bi razmotrio moguću ostavku, pošto je špansko pravosuđe otvorilo preliminarnu istragu protiv njegove supruge za trgovinu uticajem i korupciju.

- Izuzetno teške reči koje je danas izgovorio Milej u Madridu prevazilaze bilo kakvu vrstu političkih i ideoloških razlika - rekao je šef španske diplomatije u televizijskoj izjavi nekoliko sati poslije izjave predsjednika Argentine.

Te riječi su bez presedana u istoriji međunarodnih odnosa, a još manje u istoriji odnosa dvije zemlje i dva naroda ujedinjena čvrstim vezama bratstva, dodao je Albarez.

- Iz tih razloga sam pozvao našeg ambasadora u Buenos Ajresu sine die (do daljeg) na konsultacije i Španija zahtijeva javno izvinjenje od Mileja - dodao je španski ministar.

Prema njegovim riječima, ako ne bude izvinjenja, onda će Španija „preduzeti sve mjere koje smatra prikladnim da odbrani suverenitet i dostojanstvo“.

Španski ministar nije precizirao kakve bi to mjere bile.

Milej je to rekao na kraju trodnevne posjete Španiji, tokom koje se nije sastao ni sa španskim kraljem Felipeom Šestim ni Sančesom.

Španski premijer je tokom predsjedničke kampanje i izbora u Argentini podržao rivala Mileija, Serhija Masu, a sa argentinskim predsjednikom ima hladne odnose.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. jun 2024 17:48