Pedro Sančez / - EPA/SEBASTIAN MARISCAL
08/03/2024 u 09:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Španija: Premijer pomilovao katalonske separatiste u zamjenu za podršku za drugi mandat

Socijalistička partija španskog premijera Pedra Sančeza, koja predvodi manjinsku ljevičarsku koalicionu vladu, postigla je konačan dogovor sa katalonskim strankama, koje se zalažu za nezavisnost, da pomiluje separatističke lidere u zamjenu za njihovu podršku u parlamentu da Sančez ostane na vlasti do kraja svog drugog mandata 2027.

- (Danas) je veliki dan jer zakon o amnestiji stavlja tačku na represiju i početak je kraja noćne more koja je značila zatvor, progon i pretnju stotinama ljudi zbog odbrane cilja katalonske nezavisnosti - naglasio je katalonski separatistički predsjednik Pere Aragones - piše Euraktiv, prenosi Nova.rs.

Navodi se da će prema dogovoru, španska vlada dati pomilovanje katalonskim separatistima koji su optuženi za pobunu i terorističke zločine zbog njihove uloge na neodobrenom referendumu o nezavisnosti Katalonije održanom 2017. i kasnijim protestima.

U zamjenu za amnestiju, dvije glavne katalonske separatističke stranke, desničarska Junts partija i njen levičarski rival ERC, podržaće Sančezovu kandidaturu za još jedan četvorogodišnji mandat i dati Socijalističkoj partiji, potrebne glasove za većinu u parlamentu.

Bivši predsjednik Katalonije i lider Junts-a Karles Puđdemon, koji živi u samonametnutom egzilu u Belgiji otkako su on i stotine drugih optuženi za vođenje pokreta za nezavisnost, odbio je da podrži Sančeza bez „sveobuhvatne amnestije“ uključuje „sve osobe povezane sa procesom nezavisnosti“ i „potpuno je u skladu sa Ustavom, pravom i jurisprudencijom EU i najboljim evropskim i međunarodnim standardima“, navodi se u današnjem zajedničkom saopštenju ovih stranaka.

Sančez je takođe dugo insistirao na pomilovanju separatista, uz tvrdnju da je to jedini način da Španija nastavi dalje. Lider konzervativne opozicione Narodne partije (PP), Alberto Nunjez Fejo, danas je okarakterisao ovaj sporazum kao „skandal“.

U govoru na kongresu Evropske narodne partije (EPP) u Bukureštu, on je optužio Sančezovu vladu da je dozvolila da „veoma teški zločini“ prođu nekažnjeno.

Sa Nunjezovom konstatacijom složio se i predsjednik Evropske narodne partije, Manfred Veber, i optužio Sančeza da je marioneta Puđdemona. Sporni zakon o amnestiji španski parlament mogao bi da odobri do kraja maja ili početkom juna, samo nekoliko dana prije evropskih izbora.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 15:19