Ilustracija / FOTO: UNSPLASH
14/06/2024 u 19:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Španija: Tužioci odbili da primjene zakon o amnestiji za katalonske separatiste

Španski tužioci zaduženi za slučaj oko 500 zvaničnika i aktivista uključenih u pokret za nezavisnost Katalonije od 2011. godine odbili su naredbu da primene zakon o amnestiji koji je uvela manjinska vlada premijera Pedra Sančeza u zamenu za podršku separatističkih političara u parlamentu.

Tužilaštvo je procenilo da su u toku 82 krivična postupka protiv 486 lica na koje zakon o amnestiji može uticati, a među kojima je i lider stranke Zajedno za Kataloniju Karlesa Pudždemona, prenosi Nova.rs.

Tužioci Vrhovnog suda koji su zaduženi za slučaj Pudždemona procenili su da zakon o amnestiji ne obuhvata njegov slučaj, uprkos naredbi državnog tužioca Alvaroa Garsije Ortiza da ga primene.

Reč je o različitim pravnim tumačenjima, zbog čega je Ortiz pozvao 38 najviših tužilaca iz Španije na sastanak u utorak da bi razgovarali o tom zakonu koji je stupio na snagu u utorak.

Tužioci će morati da poštuju njegovu odluku nakon to sastanka ili da se isključe iz slučaja.

Španski Kongres usvojio je 30. maja zakon kojim se odobrava amnestija katalonskih separatista što je bio uslov da katalonske stranke Zajedno za Kataloniju (Junts) i Republikanske levice Katalonije (ERC) podrže drugi mandat španskog premijera Pedra Sančeza.

Sančez je tvrdio da će amnestija doneti pomirenje sa Katalonijom nakon što je u tom španskom regionu održan nezakoniti referendum o jednostranom proglašenju nezavisnosti, što je izazvalo najveću političku krizu u Španiji za više od 30 godina.

Sančezova Španska socijalistička radnička partija (PSOE) pobedila je na regionalnim izborima u Kataloniji koji su održani 12. maja, čime su separatisti izgubili svoju dugogodišnju većinu u regionalnom parlamentu sa sedištem u Barseloni.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
22. jul 2024 11:14