/ foto youtube
27/09/2021 u 09:06 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шпанија: У ерупцији вулкана уништено више од 460 кућа

Аеродром на шпанском острву Ла Палма поновно је отворен у недјељу, а власти су допустиле неким од евакуисаних становника да сакупе ствари из својих домова

Ерупција вулкана на шпанском острву Ла Палма који је уништио више од 460 кућа је настављена, а бројне спасилачке службе су и даље на терену и прате наставак вулканских активности.

Аеродром на шпанском острву Ла Палма поновно је отворен у недјељу, а власти су допустиле неким од евакуисаних становника да сакупе ствари из својих домова, преноси РТЦГ портал.

Према подацима Европске свемирске агенције Коперникус, лава је у седам дана спалила 462 куће на површини од 212 хектара, као и више од 40 складишта, објеката и површина који се користе за стоку и пољопривредне радове.

Готово 6.000 људи евакуисано је из својих домова у Ла Палми, а привремено су смјештени у хотелима, теретанама, гаражама и неоштећеним или мање оштећеним кућама других становника острва.

Вулкан је еруптирао 19. септембра на канарском острву Ла Палма на којем живи око 80.000 становника. Према прелиминарним процјенама штета озноси око 400 милиона еура.

Научници процјењују да би ерупција могла трајати до три мјесеца. Посљедња слична ерупција вулкана у Шпанији догодила се 1971. године и то на истом острву, а тада је еруптирао вулкан Тенегуи

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 10:46