ilustracija / - интернет
22/12/2021 u 22:39 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шпанија: Уводе ношење маски и на отвореном

Обавезно ношење маски на отвореном биће одобрено сутра на ванредној седници владе и ступиће на снагу на Бадње вече

Шпанија поново уводи као обавезу ношење маски на отвореном, што је дио пакета мјера са циљем да се заустави омикрон сој корона вируса који се брзо шири, саопштио је данас премијер Педро Санчез.

Ношење маски у затвореном је већ обавезно у Шпанији и многи Шпанци практикују да их носе и на отвореном, иако је законска обавеза да то чине укинута у јуну.

Обавезно ношење маски на отвореном биће одобрено сутра на ванредној седници владе и ступиће на снагу на Бадње вече, а премијер је рекао да ће постојати бројни изузеци, на примјер када су људи на отвореном са рођацима са којима живе.

Са скоро 80 одсто вакцинисаног становништва , Шпанија је у великој мјери била поштеђена таласа инфекција који је приморао више европских земаља да пооштре ограничења током јесени, али недавно ширење омикрон соја повећао је број случајева, са рекордом од око 60.000 нових инфекција данас, иако су пријеми у болнице и на одељења интензивне његе и даље прилично ниски у поређењу са претходним таласима ковид-19.

Неки стручњаци и опозиционе странке критиковале су Санчеза да није поново увео ограничења кретања због ширења омикрона, као што су то учиниле друге европске земље попут Португала или Холандије, али је он то одбацио.

 -  Ово није март 2020. или Божић 2020. - рекао је Санчез, наводећи као аргумент високу стопу вакцинације у шпанској популацији што је у супротности са ситуацијом у раним фазама пандемије, када вакцине нису биле доступне.

Шпански региони, који су одговорни за своје здравствене системе и имају моћ да ограниче капацитете за окупљања у затвореном простору и радно вријеме објеката, за сада остају само на необавезујућим препорукама за грађане.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 10:57