/ ilustracija -FOTO: NOVA S
16/11/2022 u 21:30 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Španija zaustavila viznu liberalizaciju za Kosovo

Prigovor je podnijela Španija, dok je nekoliko drugih zemalja zatražilo dodatna pojašnjenja

Rok da zemlje EU iznesu komentare na predlog Češke o liberalizaciji viza za Kosovo danas je istekao, a kako se saznaje iz diplomatskih izvora, najmanje dvije zemlje članice prekinule su takozvanu tihu proceduru i sprečile da predlog dobije zeleno svijetlo na Radnoj grupi EU, prenosi Reporteri. 

Prema tim izvorima, prigovor je podnijela Španija, dok je nekoliko drugih zemalja zatražilo dodatna pojašnjenja, prenosi Kosovo onlajn.

Predlog Češke, zemlje koja trenutno predsjedava EU, bio je da se stupanje na snagu vizne liberalizacije za Kosovo poveže sa operacionalizacijom sistema putovanja ETIAS, što je tražila Francuska, ali istovremeno treba odrediti i datum izvršenja rešenja "najkasnije do 1. decembra 2023. godine".

Diplomatski izvori, međutim, kažu da stvorena situacija ne znači da češki predlog neće proći ni ubuduće.

Sada se očekuje da će češko predsjedništvo, na bilateralnim sastancima sa zemljama koje su podnijele primedbe, razjasniti neka tehnička pitanja.

Kako prenosi Koha, Španija bi željela da se stupanje na snagu odloži za 1. januar 2024. godine, kako stupanje na snagu vizne liberalizacije ne bi nastupilo 1. decembra, kada Španija preuzima predsjedavanje EU.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 04:04