Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
31/12/2023 u 14:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Španska Iberia otkazala 444 leta zbog štrajka zemaljskog osoblja

Među njima su domaći i međunarodni letovi

Španski avioprevoznik Iberia otkazao je 444 leta u periodu od 6. do 8. januara zbog štrajka zemaljskog osoblja nezadovoljnog odlukom da se prebace u posebnu novoosnovanu kompaniju s drugačijim radnim uslovima.

Operater španskih aerodroma AENA u septembru je organizovano konkurs za pružanje usluga primanja prtljaga i pretovara na kojem je Iberia Airport Services izgubila licence za osam aerodroma, pa bi dio njenih radnika trebalo da pređe pod okrilje kompanije koja je pobijedila, prenosi SEEbiz, javlja Mina biznis.

Grupacija Iberia predložila je osnivanje zajedničke kompanije u kojoj bi ona imala 20 odstotni udio, a pobjednik konkursa 80 odstotni, a u koju bi bili premješteni njeni radnici.

Grupacija Iberia saopštila je da će štrajkom biti pogođen 45,46 hiljada putnika na letovima njenih aviooperatera - Iberije, Iberije Expressa i Air Nostruma - a na svojoj internet stranici je navela sva 444 otkazana leta. Među njima su domaći i međunarodni letovi.

Kompanija je napomenula da oštećeni putnici mogu zatražiti promjenu leta za neki drugi datum ili povrat uplaćenog novca.

Kao dodatak tom štrajku, sindikat UGT pozvao je kontrolore letova na najprometnijem španskom aerodromu Adolfo Suarez Madrid-Barajas da stupe u štrajk od danas do 7. januara.

Tim štrajkom sindikat želi da izbori bolje radne uslove za "preopterećene" zaposlene u kontrolnim tornjevima. Veliki obim posla im "ugrožava potrebnu koncentraciju" na tom važnom mjestu za sigrunost letova, naveo je UGT Madrid putem društvene mreže X, nekadašnjeg Tvitera.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 23:11