Ione Balara / - EPA
10/11/2023 u 13:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Španska ministarka pozvala vladu da zauvijek prekine diplomatske veze s Izraelom

U samo jednom mjesecu ubijeno je više palestinske djece nego u svim ratovima u cijelom svijetu prošle godine, kazala je Ione Belara, liderka vladajućeg Podemosa

Ono što se događa u Palestini je genocid i pokušaj istrebljenja cijelog naroda, kazala je španska ministarka za socijalna prava, pozivajući na prekid diplomatskih veza s Izraelom.

Govoreći u parlamentu u srijedu, Ione Belara upitala je špansku konzervativnu Narodnu stranku, koja se smatra proizraelskom, hoće li "prestati da bude saučesnik u genocidnoj državi Izrael".

- I to se događa u kontekstu u kojem država Izrael decenijama nezakonito zauzima zemlju koja joj ne pripada, krade domove Palestincima, maltretira ih vršeći svakodnevno nasilje protiv palestinskog naroda - kazala je Belara, koja je lider ljevice, to jest lijevog krila stranke Podemos.

Spomenuvši da se Palestinci suočavaju s "etničkim čišćenjem", rekla je da je ono što vide ovih dana "zastrašujuće", misleći na nemilosrdne vazdušne i kopnene napade izraelske vojske na Pojas Gaze.

- Slažete li se s masivnim bombardovanjem? U samo jednom mjesecu ubijeno je više palestinske djece nego u svim ratovima u cijelom svijetu prošle godine. Osuđujete li ta ubistva - upitala je ministarka očigledno vidno uzrujana.

Kazala je da ono što Izrael radi nije "legitimna odbrana", naglašavajući da većina Španaca želi kraj ovom "genocidu".

- Raskinimo diplomatske odnose s Izraelom jednom zauvijek - zatražila je ona.

Glavni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je u srijedu da broj ubijenih civila u pojasu Gaze pokazuje da nešto "jasno nije u redu" s izraelskim vojnim operacijama.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. jun 2024 13:26