Застава Србије / - РТРС
14/02/2023 u 17:36 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Srbija se jedina nije uskladila sa novim odlukama Savjeta EU zbog rata u Ukrajini

Savjet EU je 23. januara donio odluku CFSP 2023/1931 kojom se proširuje lista pojedinaca, entiteta i tijela kojima su 2014. uvedene restriktivne mjere

Srbija je ponovo jedina zemlja kandidat za članstvo u EU na Zapadnom Balkanu koja se nije uskladila sa dvije nove odluke Savjeta EU o restriktivnim mjerama zbog podrivanja i prijetnji teritorijalnom integritetu, suverenitetu i nezavisnosti Ukrajine odnosno destabilizacije situacije u toj zemlji, prenosi N1.

Kako je saopštio visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borel, Savjet EU je 23. januara donio odluku CFSP 2023/1931 kojom se proširuje lista pojedinaca, entiteta i tijela kojima su 2014. uvedene restriktivne mjere zbog Ukrajine, a 4. februara odluku (CFSP) 2023/2521 o ograničenju cijena za naftne derivate.

Sa novim odlukama Savjeta EU uskladile su se sve ostale zemlje kandidati za članstvo u EU na Zapadnom Balkanu – Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Albanija, BiH. Te zemlje će obezbjediti da njihove nacionalne politike budu u skladu sa odlukama Savjeta, a EU prima na znanje tu posvećenost i pozdravlja je, dodao je Borel u saopštenju.

Sbija se jedina zemlja kandidat za članstvo u EU na Zapadnom Balkanu koja se nije uskladila ni sa 11 prethodnih odluka o restriktivnim mjerama zbog Ukrajine koje su predate u januara ove i julu, septembru i novembru prošle godine.

Nije se uskladila ni sa julskom odlukom Savjeta EU o primeni posebnih mjera u borbi protiv terorizma, kao ni sa odlukama Savjeta EU o restriktivnim mjerama zbog situacije u Iranu usvojenim početkom decembra i u junu 2022.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 05:43