Ilustracija / - FOTO: UNSPLASH
14/11/2023 u 07:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šta će Britaniji donijeti povratak Dejvida Kamerona

Situacija da se bivši premijer nađe u nekom novom kabinetu obično se u Britaniji ponavlja na svakih pedeset godina

Poslije burnog vikenda obilježavanja Dana primirja, koji su pratile masovne propalestinske demonstracije, ali kontramitinzi, kao i hapšenja preko stotinu ekstremnih desničara, fudbalskih huligana i sljedbenika Hamasa, očekivano je smijenjena britanska ministarka unutrašnjih poslova Suela Braverman. No, najnovija rekonstrukcija vlade Rišija Sunaka donosi i jedno iznenađenje – u vladu se vratio bivši premijer Dejvid Kameron, prenosi RTS.

Suela Braverman, čiji su verbalni gafovi često služili vladi Rišija Sunaka da opipa puls javnosti, više nije ministarka unutrašnjih poslova.

Stručnjak za finansije Martin Rid smatra da je ministarka “morala da ode zbog nedavnih izjava“.

- Nije bila prava osoba za taj posao. Stavovi su joj prilično ekstremno desni, smatra on.

Kap koja je prelila čašu za medije je članak Bravermanove u Tajmsu u kojem je propalestinske proteste nazvala “marševima mržnje“.

No, u srijedu Vrhovni sud će vjerovatno kao neustavan odbaciti njen predlog prebacivanja ilegalnih migranata u Ruandu.

Poznavaoci prilika u kabinetu premijera smatraju da je to pravi razlog što Bravermanova napušta vladu, jer je rešavanje pitanja malih brodova, prepunih migranata, koji prelaze Lamanš, jedan od pet prioriteta Rišija Sunaka.

Ovom smjenom, vlada se dodatno udaljava od desnog krila Konzervativne stranke.

Mnogi Bravermanovu vide kao novog lidera torijevaca poslije sve izvjesnijeg poraza na parlamentarnim izborima naredne godine.

U njenu fotelju nevoljno iz Forin ofisa sjeda Džejms Kleverli. Ministar unutrašnjih poslova Džejms Kleverli naglašava da mu je prioritet zaustavljanje migrantskih brodova.

- No, želim da obezbijedim da se svako u Ujedinjenom Kraljevstvu osjeća bezbjedno u svakodnevnim aktivnostima, ističe on.

Ta izjava tumači se kao potvrde glasina da će Sunakova vlada pooštriti zakon po hitnom postupku kako bi policija mogla da hapsi demonstrante, koji pjevaju pjesme ili uzvikuju slogane, koji se mogu podvesti pod govor mržnje.

Time bi svaki demonstrant, koji pjeva “Od rijeke pa do mora Palestina će biti slobodna“ automatski bio priveden.

Povratak premijera Kamerona

Diplomatska javnost pozdravlja imenovanje bivšeg britanskog premijera Dejvida Kamerona na mjesto novog šefa diplomatije.

Situacija da se bivši premijer nađe u nekom novom kabinetu obično se u Britaniji ponavlja na svakih pedeset godina.

Mediji, ali i analitičari, ističu da je za vrijeme Kameronovog mandata došlo do velikog približavanja Pekinga i Londona, a da će njegova diplomatska težina, kao i brojna poznanstva, doprinijeti bržem rješavanju kriza i boljem pozicioniranju Britanije u žarištima poput Ukrajine ili Bliskog istoka.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 19:43