Kralj Čarls III / - FOTO: EPA
19/09/2022 u 11:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šta nakon kraljičine sahrane: Naredni koraci vladavine kralja Čarlsa III

Kralj Čarls III biće formalno krunisan za kralja na svečanosti koja bi mogla da se održi na proljeće ili ljeto sljedeće godine, piše Gardijan

Nakon što kraljica Elizabeta Druga danas bude sahranjena počinje novo poglavlje u Ujedinjenom Kraljevstvu – vladavina kralja kralja Čarsla III koji je preuzeo tron odmah nakon smrti svoje majke 8. septembra.

Kralj Čarls III biće formalno krunisan za kralja na svečanosti koja bi mogla da se održi na proljeće ili ljeto sljedeće godine, piše Gardijan. Poslednjih 900 godina – od Vilijama Osvajača – krunisanje se održava u Vestminsterskoj opatiji, podsjeća se.

Za razliku od kraljevskih vjenčanja, krunisanje je državna prilika: jer kralja plaća Vlada koja i bira spisak gostiju. Nadbiskup Kenterberija staviće na Čarlsovu glavu krunu svetog Edvarda, koja datira iz 1661.

Ovo je kultna kruna od punog zlata sa draguljima koji se čuvaju u Londonskoj kuli. Kruna je prošarana sa ukupno 444 draga kamenja u boji, uključujući rubine, granate, safire i turmaline, ispunjena ljubičastim somotskim središtem i ukrašena krznom. Monarh ga nosi samo u trenutku samog krunisanja, dijelom i zbog toga što je kruna teška 2,23 kilograma.

Pored krune svetog Edvarda, biće mu uručen krunski prsten poznat pod nadimkom Engleska burma, koji se stavlja na četvrti prst desne ruke monarha.

Prsten se koristi od 1831. i predstavlja simbolični prsten od safira sa rubinima i krstom po sredini, koji predstavlja krst Svetog Đorđa i škotsku zastavu.

Kralju Čarlsu III će biti uručen i skiptar iz 1661. koji je od tada korišćen pri svakom krunisanju.

Kralj Džordž V je 1910. skiptaru dodao dijamant Kulinan I, kamen od 3.106 karata koji je iskopan u Južnoj Africi 1905.

Kralj Čarls III će takođe dobiti dvije zlatne armile koje simbolizuju monarhovu vezu sa narodom.

image

Kralj Čarls III i kraljica Kamila

- FOTO: EPA

Kralj Čarls III napušta Klarens Haus, gdje je do kraljičine smrti živio sa suprugom Kamilom koja sada nosi titulu supruga kraljica. Oko 100 zaposlenih u Klarens hausu nedavno su dobili obavještenje da bi mogli da izgube posao jer bračni par tamo više neće živjeti.

Još uvijek nije bilo zvaničnog saopštenja gdje će kralj Čarls III živjeti, ali se očekuje da će novi monarh živjeti u Bakingemskoj palati, koju Čarls smatra važnim simbolom monarhije.

Kraljica Elizabeta II imala je nekoliko rezidencija, uključujući Bakingemsku palatu, Balmoral i zamak Vindzor.

Bakingemska palata se trenutno renovira novcem poreskih obveznika. Vrijednost radova koji neće biti gotovi do 2027. procjenjuje se na 369 miliona funti.

Kao kralj ustavne monarhije, Čarls III ne može da promijeni mnogo stvari imajući u vidu da samo izabrani parlament može da donosi i usvaja zakone.

Ovaj sistem je podržan očekivanjem da će kralj ostati politički neutralan, iako je Čarls poznat kao strastveni borac za nekoliko pitanja, uključujući klimatsku krizu.

Jedna važna oblast izmjena mogla bi da bude vezana za modernizaciju odnosa sa zemljama Komonvelta. On je ranije na samitu Komonvelta komentarisao svoju želju da “produbi svoje razumevanje trajnog uticaja ropstva“.

Njegovo krunisanje dolazi posle i te kako kritikovane kraljevske turneje princa Vilijama po karipskim zemljama i odluke Barbadosa da smijeni kraljicu sa mjesta šefa države.

Kralj Čarls Treći imaće ovlašćenja da pregleda i izdaje kraljevske naloge.

Brendovi mogu koristiti kraljevski grb u svom dizajnu proizvoda ako imaju “Royal Warrant of Appointment”, dokument koji dopušta brendovima da koriste grb ako isporučuju robu ili usluge kraljevskoj porodici.

Kako bi se kvalifikovali za podnošenje zahtjeva za “Royal Warrant”, kompanije i preduzeća moraju da isporučuju ”proizvode ili usluge na redovnoj i kontinuiranoj osnovi kraljevskim domaćinstvima najmanje pet godina“.

Robne marke koje se prijavljuju za nalog takođe moraju da pokažu da imaju politike i akcione planove u vezi sa zaštitom životne sredine i održivošću.

Kraljevski grb prikazuje engleskog lava s lijeve strane i škotskog jednoroga s desne strane koji drži štit sa amblemima iz različitih dijelova Ujedinjenog Kraljevstva, a praćen je Legendom koja pokazuje koji je član kraljevske porodice izdao nalog.

Svi kraljevski nalozi postaće nevažeći dvije godine nakon kraljičine smrti, dajući time kompanijama vremena da uklone grb sa ambalaže i reklama.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. april 2024 19:33