/ FOTO- EPA-EFE/MAXAR TECHNOLOGIES)
05/01/2024 u 16:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šta se dešava u nuklearnoj elektrani Zaporožje: Rusi ne dozvoljavaju ulazak UN-ove ekipe

Reagujući na to, predstavnik ruske nuklearne agencije (Rosatom) Renat Karčaa rekao je da timu IAEA-e nije dopušten ulaz jer su njegovi članovi navodno pokušali ući u takozvane kontejnemente, odnosno zaštitne betonske omotače reaktora

Rusija je u petak potvrdila da je ograničila pristup dijelovima ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje predstavnicima UN-ove agencije za nuklearni nadzor. Navodno su ih na to naveli sigurnosni razlozi, prenosi Klix.

Glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grossi kazao je da Rusi već dvije sedmice ne dopuštaju stručnjacima te agencije ulazak u reaktorske hale u tri operativna bloka elektrane. Prema njegovim riječima, u njima se nalazi jezgra reaktora i potrošeno gorivo.

Reagujući na to, predstavnik ruske nuklearne agencije (Rosatom) Renat Karčaa rekao je da timu IAEA-e nije dopušten ulaz jer su njegovi članovi navodno pokušali ući u takozvane kontejnemente, odnosno zaštitne betonske omotače reaktora.

- Zaštitni omotač, a pogotovo zapečaćeni, nije muzej niti mjesto za šetnju. Pristup zapečaćenom paketu osoblju je zabranjen. Dopušten je samo u hitnim slučajevima i kada za to postoji valjan razlog- rekao je Karčaa.

Prema njegovim riječima, Rosatom "vjeruje da Rafael Grossi nije dobio potpune informacije ili da su mu ih dali ljudi s nedovoljno stručnog obrazovanja, ali u to je teško povjerovati".

Ruske trupe okupirale su kompleks elektrane prvih dana rata koji je Rusija pokrenula protiv Ukrajine 24. februara 2022. Elektrana je nekoliko puta bila meta granatiranja za što su se obje strane međusobno optuživale. Ova situacija iznova izaziva strahove od nuklearne katastrofe.

Tim stručnjaka IAEA-e u elektrani je od septembra 2022. godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 04:34