/ FOTO: RTS
03/04/2023 u 14:25 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Stano: Nada da poslednji događaji na Kosovu neće uticati na susret u Briselu

On je ukazao na to da je „glavni cilj februarskog Ohridskog sporazuma bio da se dvije strane usaglase da prevaziđu stanje kriza

Evropska unija se nada da događaji poslednjih dana na Kosovu neće uticati na sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine koji će u utorak razmotriti prve korake za primenu Ohridskog sporazuma, izjavio je portparol u Evropskoj komisiji Peter Stano, prenosi N1.

Stano je uoči susreta šefova pregovaračkih timova dvije strane, Petra Petkovića i Besnika Bisljimija, izjavio da EU očekuje od obje strane da doprinesu i stvore potrebnu atmosferu za konstruktivno angažovanje i pomirenje.

On je istakao da je „EU, zajedno s međunarodnim partnerima, vrlo jasno predočavala  stranama da ono što treba da urade jeste da se usredsrede i da konstruktivno doprinesu očuvanju atmosfere normalizacije i pomirenja, a ne da čine bilo šta suprotno tome“.

-Tako da se nadamo ono što smo poslednjih dana vidjeli na Kosovu, a posebno na sjeveru Kosova neće uticati na sutrašnji susret- rekao je portparol visokog predstavnika EU Žozepa Borela na pitanje novinara kako EU gleda na zaoštravanje situacije posebno na sjeveru Kosova.

Sutrašnji sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine je važan, smatra Stano, jer će se glavni pregovarači zvanično sastati prvi put posle sklapanja Ohridskog sporazuma i radiće na potezima za primjenu dogovora iz tog Sporazuma i njegovog aneksa.

On je ukazao na to da je „glavni cilj februarskog Ohridskog sporazuma bio da se dvije strane usaglase da prevaziđu stanje kriza“, a „krize se neće prevazići samo dogovorom, već njegovom primjenom“.

-Zato je EU tako jasna u pritisku na strane da krenu što pre u primjenu i to je ono što će se sutra dogoditi u Briselu jer će biti riječi o prvim koracima za sprovodjenje dogovorenog- najavio je Stano.

-To je ono što očekuju EU i članice Unije od obje strane. Mi smo sve vrijeme, zajedno s našim medjunarodnim partnerima, vrlo jasno predočavali  da ono što treba da urade jeste da se usredsrede i da konstruktivno doprinesu očuvanju atmosfere normalizacije i pomirenja, a ne da čine bilo šta suprotno tome- ponovio je Stano.

Otud je poruka EU da je sada čas za primenu dogovorenog, i obje strane treba da ulože najvaljanije napore da krenu u taj posao jer taj Sporazum može djelovati jedino sprovođenjem i konačno  stranama pomoći da se prevaziđu situacije kakvih smo ranije bilo svjedoci, zaključio je Borelov portparol.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 21:24