/ - SHUTTERSTOCK
01/06/2023 u 11:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Stoltenberg: Dodatne NATO trupe krenule na Kosovo, cilj da se smire tenzije

On je tokom dvodnevnog sastanka šefova diplomatija alijanse u Oslu ponovio da je nasilje protiv mirovnih snaga Kfora na Kosovu potpuno neprihvatljivo

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas da su dodatne trupe koje alijansa šalje krenule ka Kosovu ali da to ne znači odustajanje od traženja političkog rješenja za sukob.

On je tokom dvodnevnog sastanka šefova diplomatija alijanse u Oslu ponovio da je nasilje protiv mirovnih snaga Kfora na Kosovu potpuno neprihvatljivo, prenosi Rojters.

- NATO će ostati na oprezu. Bićemo tu da obezbijedimo okruženje. Dodatne trupe šaljemo kako bi pomogle da smirimo i smanjimo tenzije- odgovorio je Stoltenberg na pitanje zašto se šalju dodatne trupe.

Šef NATO-a izjavio je prije dva dana da će poslati dodatnih 700 vojnika na Kosovo kako bi suzbio nasilje koje je izbilo na sjeveru i pripremiti još jedan bataljon koji će poslati ukoliko to bude neophodno.

- NATO preduzima ovaj korak kako bi osigurao da Kfor ima snage i mogućnosti koje su mu potrebne da izvrši svoj mandat - izjavio je Stoltenberg na konferenciji za štampu u Oslu nakon sastanka sa premijerom Norveške Jonasom Garom Storeom.

On je „najoštrije osudio ničim izazvane napade na trupe Kfora na sjeveru Kosova, koji su doveli do ranjavanja 30 pripadnika mirovnih snaga i dodao da nasilje vraća korak unazad Kosovo i cio region i izlaže evroatlantske aspiracije riziku.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 03:12