Јенс Столтенберг / - интернет
05/04/2022 u 17:39 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Столтенберг: Нико неће подржати слање војних снага НАТО-а у Украјину

- НАТО је пружао и сада пружа подршку Украјини. Наставиће да је подржава, јер је оно што видимо апсолутно неприхватљиво - навео је он

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг очекује да ће шефови Министарстава спољних послова земаља чланица Алијансе на предстојећем састанку 6-7. априла размотрити повећање санкционог притиска на Руску Федерацију, али сматра да нико неће подржати слање војних снага НАТО-а у Украјину.

- Очекујем да ће министри размотрити појачање мјера према Русији, али не очекујем да ће ико подржати слање војних снага НАТО-а у Украјину - изјавио је он на конференцији за медије уочи засједања шефова Министарстава спољних послова Алијансе у Бриселу.

Он је још прокоментарисао да ће на предстојећој сједници бити разговора и о додатној помоћи Украјини, као и да ће се учесницима састанка обратити украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба.

- НАТО већ пружа подршку Украјини. Министри ће размотрити додатну помоћ. Савезници су спремни да пруже још већу помоћ, укључујући противтенковско наоружање, ПВО системе и другу опрему - нагласио је он.

Према његовим ријечима, НАТО ће проширити и хуманитарну и финансијску подршку.

Столтенберг је још додао да Алијанса подржава Украјину, али да услове мира са Русијом Кијев сам одређује.

- НАТО је пружао и сада пружа подршку Украјини. Наставиће да је подржава, јер је оно што видимо апсолутно неприхватљиво. Уосталом – на влади Украјине и предсједнику Владимиру Зеленском и украјинском народу је одлука какве мировне услове ће прихватити - саопштио је он.

Генерални секретар НАТО-а потврдио је да је неопходно наставити одржавање односа са Русијом, укључујући питање смањења ризика, транспарентности, контроле наоружања.

Истовремено, он сматра да „смислени дијалог са Алијансом више није у интересу Русије“.

Министри спољних послова из 30 земаља чланица НАТО-а састаће се други пут од почетка специјалне операције Русије у Украјини 24. фебруара.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 18:06