Štrajk kamiondžija u Njemačkoj / - EPA - EFE RONALD-WITTEK
26/09/2023 u 23:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Štrajk glađu kamiondžija u Njemačkoj: Traže da im se isplate zarade i bolje uslove rada

Obustava rada "poslednja nada" kako bi skrenuli pažnju na eksploataciju kojoj kažu da su izloženi

Vozači kamiona koji prevoze robu širom Evrope započeli su štrajk glađu u Njemačkoj u okviru višenedjeljne obustave rada, opisujući to kao svoju "poslednju nadu" kako bi skrenuli pažnju na eksploataciju kojoj kažu da su izloženi.

To je najnovija faza akcije koju su sindikalni zvaničnici opisali kao "bez presedana", a u kojoj je oko 80 vozača postavilo kamp koristeći svoja vozila na servisnoj stanici na auto-putu, javljaju agencije.

Vjerujući da njihovi poljski poslodavci neće reagovati na rastući očaj usred desetonedeljnog štrajka, neki od njih su prestali da jedu prošle nedelje.

Kamiondžije, uglavnom iz Uzbekistana i Gruzije, a nekolicina i iz Tadžikistana, Ukrajine i Turske, ponovo su tokom vikenda posle nekoliko dana počeli da uzimaju hranu, ali se sam štrajk nastavlja.

Vozači tvrde da im se plate ne isplaćuju redovno, po dnevnici od oko 80 eura, i da su im naplaćivani ogromni iznosi da bi uopšte mogli da preuzmu poslove. Kažu da se suočavaju i s nehumanim uslovima kao što je izuzetno dug rad.

- Samo želim da mi se isplati novac koji sam zaradio - rekao je za AFP Roman Gujabidze, gruzijski kamiondžija koji leži ispod ćebeta u zadnjem dijelu svog kamiona, u servisnoj stanici u Grafenhauzenu, nedaleko od Frankfurta.

On je bio među onima koji su se pridružili štrajku glađu, rekao da je to njihova posljednja nada.

Drugi vozač, Fajzulo Nematov, rekao je da je očajnički želio da dobije novac koji mu duguju, kako bi mogao da ga pošalje za izdržavanje svoje žene, djece i stare majke kod kuće u Uzbekistanu.

- Ja sam jedini koji zarađuje - rekao je.

Vozači rade za nekoliko poljskih transportnih kompanija u vlasništvu grupe "Mazur". Ali u saopštenju, grupa je insistirala na tome da su sve plate isplaćene "blagovremeno" i da su prošli nedavnu inspekciju, koja nije utvrdila nepravilnosti u isplatama.

Firma je takođe nastojala da se distancira od pitanja naknada koje se plaćaju za dobijanje viza ili preporuka za posao, insistirajući da su vozači morali da se pozabave ovim "posredničkim" kompanijama čije su usluge koristili.

Na komentar da se vozači primoravaju da rade dugo, kazali su da "ne mogu da diktiraju vozačima sate dnevnog rada ili ograničenje slobodnih dana", dodajući da je to izbor kamiondžija.

Vozači prevoze robu za velike evropske kompanije i rade u Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Austriji, Holandiji i Švajcarskoj.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. maj 2024 21:43